De Verdwenen Stad: Joh. Enschedé in Haarlemse binnenstad

NH Nieuws presenteert in de programmareeks ‘De Verdwenen Stad’ plekjes in Haarlem die in de loop der jaren veranderd zijn. Op 30 april is het gebouw op de hoek van de Damstraat en het Klokhuisplein naast de Grote Kerk in het Haarlemse centrum aan de beurt. Hier was drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé gevestigd.

Koninklijke Joh. Enschede

Het programma van NH Nieuws en het bijbehorende uitgebreide artikel is een aanrader voor drukwerkliefhebbers. Beelden zijn afkomstig uit het Noord-Hollands Archief. Oud-financieel directeur Johan Slinger vertelt over de historie van de drukkerij. Jarenlang kon de drukkerij uitbreiden in de Haarlemse binnenstad, totdat de groei hen dwong naar een groter pand op het industrieterrein in de Haarlemse Waardepolder. “De chefs en de directie mochten naar binnen op Klokhuisplein 5. Het ‘gewone personeel’, ik vind dat een rotwoord, ging allemaal door de Wagenpoort, want daar moest je de bedrijfspolitie passeren.” De strenge bewaking had alles te maken met de productie van waardepapieren, postzegels en bankbiljetten. Anno 2023 zit er een restaurant in het oude bedrijfspand.

Foto: Joh. Enschedé in 1960, door Cees de Boer, CC0 via Wikimedia Commons afkomstig uit Noord-Hollands Archief/Fotoburo de Boer.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK