Brits online krantentitel stapt in print

HailshamNews is een relatief kleine lokale nieuws website in het zuiden van Engeland. Journalist Paul Gibson begon aanvankelijk met een facebook pagina, stapte vervolgens in een eigen website. Hij zet nu de stap richting print.

Hailsham News

Gibson had wel al ervaring met print. Het magazine Hailsham Eye verschijnt tweemaandelijks. En nu wil hij zijn nieuwsdienst naar gedrukte media brengen. De nieuwsdienst is vooral hyperlokaal/regionaal gericht, met nieuwsberichten die de landelijke media niet bereiken. Gibson zegt dat een steeds groter wordende groep – veelal oudere – mensen dat nieuws missen en vaak ook niet de online route bewandelen.

Gibson: “Het als journalist bijwonen van lokale raadsvergaderingen brengt ook het politieke bewustzijn dichter bij de burger als zij de verslagen ervan rechtstreeks in print te zien krijgen. Het oog trekt nu eenmaal naar de kop van artikelen en prikkelt zo de interesse. Online stimuleert die overzichtsprikkel nu eenmaal stukken minder.”

De eerste oplage van 7.000 gratis exemplaren, volledig gefinancierd uit advertenties, valt aanstaande vrijdag (1 oktober) op de deurmat.

Gibson zei: “We hebben een enorme hoeveelheid reclamesteun gekregen. Aanvankelijk had ik gedacht dat het geweldig zou zijn om 16 pagina’s te halen voor het eerste nummer, maar nu zitten we dan op 32.”

HailshamNews is de tweede lokale online nieuwstitel die onlangs de overstap heeft gemaakt naar gedrukte publicaties, nadat de Barnet Post in juli zijn gedrukte editie lanceerde, met een oplage van 15.000. Oplages die voor ‘gewone’ drukkerijen prima te doen zijn in vergelijking tot de grote landelijke titels.

Hold The Front Page

Volgens de online site Hold The Front Page hebben de uitgevers van de Post een succesvolle fondsenwervings-campagne gevoerd om de overstap naar de gedrukte media te financieren, kort na de lancering als een online-only titel afgelopen februari.

Bron: Printweek

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK