Volkskrant morgen 100 jaar

De Volkskrant bestaat morgen precies 100 jaar. De krant verscheen op 1 oktober 1921 voor het eerst als dagblad, vooral voor de katholieke arbeider en is in de 100 jaar erna uitgegroeid tot één van de grootste kwaliteitskranten van Nederland.

100 Jaar Volksrant

Een krant die mede dankzij tal van digitale vernieuwingen vitaler is dan ooit. Bij het honderdjarig bestaan wordt stilgestaan met onder andere een podcastserie, een boek en een speciale bijlage.

Historie en heden

De oprichting van de krant viel samen met de invoering van het algemeen kiesrecht en had als doel om te voorkomen dat de katholieke arbeiders op de communisten zouden stemmen. Vandaag de dag is de Volkskrant er om lezers vooral zelf te laten nadenken en om het maatschappelijk debat op een zo hoog mogelijk niveau te brengen, zodat de democratie optimaal functioneert.

Meer over de geschiedenis van de Volkskrant is ter ere van het honderdjarig bestaan bij elkaar gebracht op de website volkskrant.nl/jubileum. Daarnaast is er een boek uitgebracht waarin op bijzondere wijze wordt teruggeblikt: in ‘De eeuw van de Volkskrant’ wordt onder het motto: ‘de wereld van toen door de ogen van toen’ onderzocht hoe de Volkskrant over historische gebeurtenissen schreef.

Specials en festival

Gijs Groenteman (schrijver, presentator, programmamaker, journalist en columnist) maakte speciaal voor dit jubileum een podcastreeks waarin hij de vooroordelen over de Volkskrant onder de loep neemt: Hoe links is de Volkskrant? Hoe zuur is de Volkskrant? Hoe woke is de Volkskrant? Deze ‘bonus-afleveringen’ zijn te vinden bij de podcast ‘De kamer van Klok’.

Vandaag en 1 en 2 oktober vindt ‘100 jaar de Volkskrant’ plaats in De Rode Hoed in Amsterdam. Correspondenten, fotografen, illustratoren en verslaggevers die de afgelopen jaren met hun neus bovenop de wereldgeschiedenis stonden, vertellen lezers hier over hun werk voor de krant. Er zijn hiervoor nog enkele kaarten beschikbaar.

Op zaterdag 2 oktober verschijnt er een speciale bijlage waarin 100 Nederlanders in de leeftijd van 0 tot 100 worden geportretteerd. Hun verhalen en beelden zijn vastgelegd door 100 verslaggevers en 10 topfotografen, onder wie Stephan Vanfleteren, en Robin de Puy. Uiteraard wordt online en in de krant op 1 oktober ook uitgebreid en op verschillende manieren bij de verjaardag stilgestaan.

Bron: INCT

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK