Bpost pioniert met AI bij het sorteren van pakjes

Om het sorteren van pakketten te optimaliseren heeft Bpost in Brussel onlangs een nieuwe installatie in gebruik genomen: een sorteermachine met ogen!

Newsinglestation

Brussel X (BX) is het grootste sorteercentrum van België en beschikt ook over de modernste pakjessorteer-machine (PSM), die 25.000 pakjes per uur kan verwerken. Bpost daagde het gerenommeerde Covariant, een spin-off van Berkeley University, uit om een concrete toepassing van Artificiële Intelligentie te ontwikkelen, om de sorteer-
activiteit verder te optimaliseren. Het aantal miszendingen door een foutieve inscanning was beperkt, maar kon nog verder worden teruggebracht. En precies daar zorgt de nieuwe ontwikkeling voor. De machine krijgt dankzij de nieuwe ontwikkeling ogen.

Elk pakje dat gesorteerd moet worden, passeert langs een cameratunnel. Die maakt rondom elk pakje foto’s, scant de barcode en geeft de gegevens door over gewicht en afmetingen. De nieuwe ontwikkeling voegt daar nog een dimensie aan toe, en laat toe om eigenschappen van het pakje te herkennen die eerder onzichtbaar waren voor de camera’s. Het gaat dan in eerste instantie om pakjes die op elkaar liggen op de lopende band. Die pakjes zullen nu via een specifieke glijgoot worden geïsoleerd om apart behandeld te worden. Wat de nieuwe ontwikkeling ook kan is de inpakmethode herkennen, wat toelaat plastic zakken rechtstreeks in een specifieke glijgoot te laten vallen voor verzending. 

Op termijn zal het nieuwe systeem er ook voor zorgen dat Bpost meer informatie over de verwerking van de pakjes kan bezorgen aan de klanten, op basis van data. Zo zal de machinevisie het mogelijk maken gegevens te verzamelen over beschadigingen, zodat Bpost desgewenst klanten kan adviseren om hun verpakkingsmateriaal aan te passen voor meer doeltreffende verzending.  

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK