Boekenmarkt in 2020 met 6% gegroeid

Er gingen ruim 41 miljoen boeken over de toonbank, bijna 4% meer dan in 2019. De omzet steeg met 6% tot 597 miljoen euro.

In vrijwel alle segmenten was sprake van groei. Kinderboeken groeiden het hardst met 14%, fictie met 4%. Het beste boek uit het non-fictie genre was: ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman, met 214.000 exemplaren.

Voorbeeld Afbeelding 5

Het is het zesde achtereenvolgende jaar dat de boekenmarkt groeit. Echter door de coronamaatregelen kwam een fors deel van de omzettoename terecht bij webwinkels. De groei aldaar is ca. 3 keer groter in vergelijking tot de voorgaande jaren. Maar die groei ging ten koste van de lokale boekhandel. Vandaar dat de actie voor de lokale boekwinkels zoveel aandacht kreeg.

Consumenten gaven per gekocht papieren boek 3% meer geld uit dan in 2019. Per gekocht e-book gaven ze 1% minder uit.

Fysieke winkels verloren namelijk zo’n 11% aan omzet in het afgelopen jaar. De impact van de lockdown is daarmee meteen duidelijk voor de lokale boekwinkels. Bekijk ook de cijfers van GfK.

e-books

Losse e-books verkochten in 2020 opnieuw beter in vergelijking tot 2019. Het aandeel e-books op de Nederlandstalige markt groeit in afzet naar 9% en in omzet naar 6%.

Bron: KVB Boekwerk

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK