Eerste signalen van de ‘lasten van corona’ in de boekenwereld

Vanzelfsprekend werden de wekelijkse Gfk-cijfers over de boekenomzet met enig angst en beven tegemoet gezien: hoe groot zou het slagveld worden. Het bleek op het eerste gezicht ‘mee te vallen’, er was zelfs een lichte stijging bij de omzet van het Nederlandstalige boek. Wat is er aan de hand? En wat betekent dit voor de branche?

boekenweek

De ‘boekenweek slogan’ van dit jaar

Gfk omschrijft het als volgt: In week 14 2020 werd een A-boekenomzet gemeten van 8,1 miljoen euro. In vergelijking met week 14 van vorig jaar is dat een daling van 3,9%. Voor enkel Nederlandstalige boeken is er sprake van een stijging van 2,9%.Voor het eerst sinds de invoering van de maatregelen rondom COVID-19, is het mogelijk om een eerlijke vergelijking te maken met vorig jaar. De totale markt daalde met 3,9% ten opzichte van week 14 2019. De omzet van Nederlandstalige boeken neemt daarentegen toe. Deze stijging zit deels, maar niet uitsluitend, in de omzet van Kinderboeken. De omzet van dit genre nam namelijk wederom sterk toe, met 30,7%. Ook het genre Fictie steeg in omzet, weliswaar nipt, met 0,2%. De omzet van de genres Non-fictie Vrije Tijd en Non-fictie Informatief daalde met respectievelijk 11,4% en 21,7%.

Lees verder bij INCT

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK