Audax dringt aan op opening van boekhandels en lectuurwinkels

Het is nog even afwachten wat het nieuwe kabinet vrijdag 14 januari gaat besluiten met betrekking tot het al dan niet heropenen van winkels. Om daarop een voorschot te nemen dringt Audax aan op het openen van winkels die actief zijn in de keten van kranten, boeken en tijdschriften.

Audax, bekend van Bruna, AKO en ReadShop, is actief op het gebied van gedrukte media en de landelijke distributie van kranten, tijdschriften en boeken.

Audax Overzicht

Algemeen Directeur Hubert de Leeuw van Audax zegt in een persbericht: “We zijn van mening dat een laagdrempelige beschikbaarheid van lectuur (kranten, tijdschriften, boeken) een belangrijke rol speelt in het vormen van een mening en daarmee de vrijheid van meningsuiting ondersteunt. Nu het supermarktenkanaal nog wel tijdschriften mag verkopen, is er niet alleen door de lockdown een vorm van oneerlijke concurrentie ontstaan, maar is er ook sprake van een grote verschraling van het aanbod. Daar wordt immers een beperkt, alleen commercieel interessant, assortiment gevoerd. Hierdoor is een groot gedeelte van de titels nergens verkrijgbaar en wordt indirect de brede beschikbaarheid van het pluriforme titelaanbod en daarmee de persvrijheid ingeperkt.”

Hij vervolgt: “Met een verlenging van de winkelsluitingen komt bovendien de duurzaamheid van het logistieke distributiestelsel van lectuur in gevaar. Winkeliers zijn in staat om door middel van verkoop in consignatie een zo breed mogelijk assortiment te voeren. Hiermee wordt het publiek in staat gesteld zich in vrijheid een mening over de inhoud te vormen en deel te nemen aan het publieke debat. Voor kleinere, specialistische uitgeverijen wordt het nu echter steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. Het zijn immers vooral hún titels die nu buiten het schap vallen.”

Lees de naar het kabinet verstuurde brief

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK