Royal Mail in Engeland met strenge regels voor inkjet print

De Engelse postverzender Royal Mail verbiedt inkjet printproducties waar inkten niet volledig te verwijderen zijn uit het beprinte substraat. Dat betekent dat bepaalde soorten high-end printapparatuur niet meer gebruikt mogen worden. De maatregelen hebben onder andere invloed op een aantal
HP-machines.

Royal Mail stelt dat producenten moeten bewijzen dat 100% ontinkting mogelijk is om aan hun milieustrategie te kunnen voldoen. De maatregel gaat gelden voor onder andere: direct-mail, huis-aan-huisbladen, tijdschriften en catalogi.

Royal Mail heeft geen contact opgenomen met HP Indigo. Het bedrijf heeft zelf wel contact opgenomen met Royal Mail en verklaarde het volgende: “Als toonaangevend bedrijf op het gebied van printapparatuur en -benodigdheden hecht HP Indigo veel waarde aan het gemak waarmee papier en printmedia kunnen worden gerecycled. HP Indigo prints kunnen worden gerecycled tot vele bruikbare materialen op vezelbasis. Sommige recyclingtoepassingen vereisen ook ontinkting, en HP Indigo prints kunnen worden ontinkt in relevante recyclingtoepassingen waarbij inkt moet worden verwijderd.”

Ingede

Ingede Website

Ingede (de vereniging voor de ontinktingsindustrie) heeft erop gewezen dat volgens zijn methode 11-proces
HP Indigo persen met een zware dekking niet geschikt zijn voor recycling tot grafisch papier. In 2010 werd 20 ton gerecycled papier ongeschikt gemaakt toen de recyclingfabriek een grote toevloed van Indigopapier van een grote fotoboek-printer niet kon voorkomen, waardoor aanzienlijke schade ontstond, aldus Ingede. Sindsdien zijn er geen incidenten meer geweest.

HP Indigo is niet de enige fabrikant die wordt genoemd. Flexo-inkten op waterbasis en inkjetinkten op waterbasis met kleurstoffen of pigmenten zijn uitgesloten, omdat deze het ontinktingsproces kunnen verontreinigen als een gekleurde sok in een witte was – het rode-soksyndroom. Inkjet-inkten zijn alleen toegestaan indien ‘kan worden aangetoond dat zij in standaard ontinktingsinstallaties kunnen worden ontinkt.’ Hierover is weinig harde informatie beschikbaar.

Meer inhoudelijke details bij Printbusiness.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK