Per 1 januari 2020 laag btw-tarief voor elektronische publicaties

Vanaf 1 januari 2020 geldt ook in Nederland voor elektronisch geleverde boeken (e-books), kranten en tijdschriften het lagere btw-tarief van 9%. Nu is dat nog 21%. E-books en digitale kranten en tijdschriften kunnen hierdoor goedkoper worden.

Het kabinet neemt deze btw-maatregel na recente afspraken in de Europese Unie. Er is daardoor geen verschil in btw-tarief meer tussen papieren kranten, tijdschriften en boeken en de elektronische versies. Nederland heeft er als één van de initiatiefnemers op aangedrongen om een richtlijn aan te passen. Deze richtlijn veroorzaakte het btw-verschil tussen de papieren en elektronische publicaties.

miljoenennota_verlaging-btw-tarief

Het lagere btw-tarief geldt vanaf volgend jaar ook voor:

  • betaalde toegang tot websites van kranten of tijdschriften en onafhankelijke journalistieke platforms;
  • downloadbare luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen.

Het tarief van 9% geldt niet voor uitgaven die (vooral) bestaan uit reclame, video-inhoud of muziek. Denk hierbij aan betaalde (abonnementen op) streamingsdiensten voor films en muziek.

Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK