Per 1 januari 2020 laag btw-tarief voor elektronische publicaties

Vanaf 1 januari 2020 geldt ook in Nederland voor elektronisch geleverde boeken (e-books), kranten en tijdschriften het lagere btw-tarief van 9%. Nu is dat nog 21%. E-books en digitale kranten en tijdschriften kunnen hierdoor goedkoper worden.

Het kabinet neemt deze btw-maatregel na recente afspraken in de Europese Unie. Er is daardoor geen verschil in btw-tarief meer tussen papieren kranten, tijdschriften en boeken en de elektronische versies. Nederland heeft er als één van de initiatiefnemers op aangedrongen om een richtlijn aan te passen. Deze richtlijn veroorzaakte het btw-verschil tussen de papieren en elektronische publicaties.

miljoenennota_verlaging-btw-tarief

Het lagere btw-tarief geldt vanaf volgend jaar ook voor:

  • betaalde toegang tot websites van kranten of tijdschriften en onafhankelijke journalistieke platforms;
  • downloadbare luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen.

Het tarief van 9% geldt niet voor uitgaven die (vooral) bestaan uit reclame, video-inhoud of muziek. Denk hierbij aan betaalde (abonnementen op) streamingsdiensten voor films en muziek.

Bron: Rijksoverheid

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK