Europees Hof verbiedt handel in tweedehands e-boeken

Tom Kabinet, de webwinkel voor tweedehands e-boeken, is niet verheugd over de uitspraak van het Europese Hof. Zij stellen dat de handel in tweedehands e-boeken niet is toegestaan.

De website is nog steeds in de lucht. De advocaat van de webwinkel ziet nog geen redenen de site nu al uit de lucht te halen. Het bedrijf bestaat al sinds 2014 en heeft sinds die tijd een bestaan in conflict met de Nederlandse boekenuitgevers geleid. De verkoopprijs ligt bij de tweedehands webshop stukken lager dan de reguliere prijs bij bijvoorbeeld Bol.com of Amazon. Na een serie al gevoerde rechtszaken zijn de partijen uiteindelijk terechtgekomen bij het Europese Hof.

tomkabinet

Verdediging

Tom Kabinet verdedigde zijn standpunt door te stellen dat gedownloade software ook doorverkocht mag worden, en dat dus het recht op doorverkoop ook zou mogen gelden voor e-boeken, films en muziek. Het Hof neemt afstand van deze verdediging. Het Hof zegt dat er niet zoiets bestaat als een tweedehands e-boek. Het is niet van een ‘nieuw’ exemplaar te onderscheiden. Bij een papieren boek is dat verschil met het blote oog te zien, en dat rechtvaardigt de handel in tweedehands papieren boeken juist wel. Het Hof vindt dat de controle op de verkoop van tweedehands e-boeken vrijwel onmogelijk is. Dat maakt het voor de rechthebbenden – de auteur, de uitgever – veel moeilijker om een redelijke vergoeding te krijgen voor het geleverde werk dan bij een papieren boek. Of het Hof daar gelijk in heeft ten opzichte van papier, is echter nogal twijfelachtig.

Onmogelijk

De uitspraak van Het Hof betekent nu in feite dat alle tweedehands handel in digitale content onmogelijk wordt gemaakt. Dus deze nieuwe uitspraak geldt dan ook voor software, muziek en films.

 

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK