Geen lagere BTW voor e-boeken

e-bookEuropese lidstaten mogen geen lager btw-tarief rekenen voor e-boeken. Dat luidt het oordeel van het Europees Hof van Justitie vandaag. De zaak was aangespannen door de Europese Commissie die Frankrijk en Luxemburg voor het EU-hof sleepte omdat zij lagere btw-tarieven heffen voor e-boeken.
Volgens het EU-hof zijn lagere btw-tarieven voor digitale boeken echter in strijd met de huidige Europese regels. Nu voorzien de regels wel in lagere btw-tarieven voor gedrukte, papieren boeken en kranten – in Nederland 6%, maar volgens het EU-hof vallen digitale boeken daar niet onder en dus moet het normale btw-tarief – in Nederland 21% – worden geheven. Er is nog één uitzondering: digitale boeken op een dvd, cd-rom of usb-stick vallen wel onder het gunstigere btw-tarief. Het oordeel van het hof heeft het uitsluitend over e-boeken die geen eigen drager hebben maar bijvoorbeeld via het internet of via een e-reader gelezen worden.
Volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange laat de uitspraak zien ‘dat Europa hier achter de feiten aanloopt’. ‘De wetgeving komt uit het papieren tijdperk terwijl veel mensen hun krant of boek al op een e-reader of tablet lezen.’ Zij roept de Europese Commissie dan ook op de Europese btw-richtlijn aan te passen zodat het lage tarief ook voor digitale boeken kan gelden.
Bron: ANP

Lees ook:
Amazon met e-books naar Nederland
Tom gaat door met verkoop tweedehands e-books

 


 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK