Tom gaat door met verkoop tweedehands e-books

Reading an ebook in bedE-bookwebwinkel Tom Kabinet is van plan gewoon door te gaan met de verkoop van tweedehands e-books. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dinsdag dat het aanbieden hiervan moet worden gestaakt, maar directeur Marc Jellema stelt te weten hoe hij zijn online marktplaats toch kan voorzetten.
In de uitspraak wordt de verkoop van tweedehands e-books op zich niet bestreden, benadrukt hij. Het gaat het hof er vooral om dat via Tom Kabinet ook illegaal gedownloade e-books kunnen worden verkocht. Naar het oordeel van het hof voert het bedrijf hier onvoldoende controle op uit. Daardoor is sprake van een onrechtmatige daad.
Jellema denkt dat hij vrij snel een lijst kan samenstellen van bij Tom Kabinet aangeboden e-books, die zeker legaal zijn. Die hebben namelijk een speciaal ‘watermerk’. Twijfelgevallen die tot nu toe wel werden toegestaan, zullen uit de handel worden genomen. Tom Kabinet hanteert al langer de voorwaarde dat aangeboden materiaal legaal aangeschaft moet zijn en dat de verkoper zijn e-book verwijdert zodra het door iemand is gekocht.
Eerder gaf de kortgedingrechter Tom Kabinet al het voordeel van de twijfel. Het hof zegt in de uitspraak ook dat het ingestelde verbod opgeheven kan worden, wanneer het bedrijf er alsnog in slaagt effectieve maatregelen te nemen om illegaal verkregen e-books van zijn website te weren. Daarvoor zal Tom Kabinet zich dan opnieuw tot de kortgedingrechter moeten wenden.
De zaak was aangespannen door de Nederlandse Uitgeversbond (NUV). Die reageert in eerste instantie verheugd op het verbod op de handel van Tom Kabinet. De NUV benadrukt dat sommige aanbieders meer dan duizend e-books probeerden te verkopen. Hetzelfde e-book, waarvan niet eens een legale versie bestaat, zou door een verkoper soms zelfs drie keer tegelijk zijn aangeboden.
Tom Kabinet bestaat sinds juni vorig jaar. Inmiddels zijn in totaal 30.000 e-books aangeboden en er zijn er 9000 verkocht.
Bron: ANP

Lees ook:
Amazon met e-books naar Nederland
Gestage opmars e-books

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK