Amsterdams huis-aan-huisblad City onder vuur

De gemeente Amsterdam overweegt huis-aan-huis blad City te verbieden, omdat het een reclameblad zou zijn.
De uitgever van het nieuwe huis-aan-huisblad City heeft een open brief geschreven aan burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. De gemeente overweegt stappen te ondernemen tegen het weekblad, waarin Blokker, Kruidvat en Dirk van den Broek een prominente rol spelen. Dat is volgens de uitgever ‘een volstrekte ongewenste inmenging van de overheid in de journalistieke vrijheden’.

City viel in juni voor het eerst op de mat van inwoners in Amsterdam, ook als ze geen JA/JA-sticker op hun brievenbus hebben geplakt. Het nieuwe initiatief beschikt namelijk over voldoende redactionele inhoud om tot huis-aan-huisblad te worden gerekend. Een woordvoerder van de gemeente liet eerder tegenover Villamedia weten, dat er ongeveer 120 klachten zijn binnengekomen over het ongevraagd toezenden van City.

Amsterdam vindt dat City in de huidige vorm, met 88 procent reclame, niet als huis-aan-huisblad kan worden gezien. Een handhavingsprocedure wordt overwogen, maar omdat City aan de norm van tien procent nieuws en informatie voldoet, is de uitkomst daarvan onzeker. De gemeente zou ook denken aan een herdefiniëring van het begrip huis-aan-huisblad, of alle brievenbussen ‘opt-in’ willen maken. In het laatste geval zou dat betekenen, dat ook bij brievenbussen zonder afwijssticker geen reclamedrukwerk verspreid mag worden.

City wijst in de open brief onder meer op de ruim veertig journalistieke verhalen, die wekelijks worden gemaakt. Er werken volgens de uitgever vier onafhankelijke journalisten aan City, ‘dat mede mogelijk wordt gemaakt dankzij de steun van adverteerders’.

Blokker, Dirk en Kruidvat zijn alle weken nog vertegenwoordigd geweest in het huis-aan-huisblad. Ook ketens als Seats and Sofas, Gamma en Zeeman hebben City gebruikt om hun aanbiedingen in Amsterdam aan het licht te brengen.

Bron: Villamedia

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK