Zoekmachine voor Nederlandse boeken

De voor journalisten bestemde boekenzoekmachine Nesciosearch is bijna klaar om door redacties gebruikt te gaan worden. Dit najaar wordt de tool, die vooralsnog gratis is, aangeboden aan verschillende media.

De boekenzoekmachine is gemaakt door Bookarang, een in 2013 opgericht bedrijf dat kunstmatige intelligentie gebruikt om lezers betere boekenaanbevelingen te doen. Het bedrijf werkt samen met enkele boekenverkopers en bibliotheken, om lezers te helpen bij het ontdekken van boeken.

In plaats van boeken aan te bevelen op basis van koop- en zoekgedrag van gebruikers, zoals bijvoorbeeld Amazon doet, doet Bookarang met behulp van kunstmatige intelligentie aanbevelingen op basis van tekstuele overeenkomsten. De analysesoftware rangschikt boeken automatisch op inhoudelijke parameters, zoals stemming, gelaagdheid, thema’s en schrijfstijl.

Deze technologie wordt nu ook gebruikt in Nesciosearch. De zoekmachine geeft journalisten voor het eerst de mogelijkheid om het volledige boekenaanbod in Nederland te doorzoeken. ‘Alles wat in Nederland als e-book verschijnt maken wij doorzoekbaar,’ legt Victor Bergen Henegouwen van Bookarang uit. ‘Daardoor krijgt een journalist opeens toegang tot veel meer bronnen dan eerst.’

De zoekmachine toont alleen zogeheten ‘snippets’ van boeken, het fragment waar het gezochte woord in voorkomt. Wil een iemand het boek lezen, dan moet die het boek kopen.

Op welke manier verschilt het van wat nu al mogelijk is met Google Books? Bergen Henegouwen: ‘Google Books heeft niet de rechten die wij hebben. Wij hebben afspraken met alle Nederlandse uitgeverijen om hun aanbod te doorzoeken.’

Nesciosearch voegt daarnaast nieuwe zoekmethodes toe, aldus Bergen Henegouwen. ‘In de boekenwereld was het nog niet mogelijk om uitgebreid semantisch te zoeken. In onze zoekmachine kun je bijvoorbeeld aangeven dat je alleen kwalitatief hoogstaande literaire teksten wilt zoeken. Ons algoritme herkent op basis van de plaats en frequentie van woorden welke teksten daar onder vallen.’

Bron: SVDJ

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK