AI in stroomversnelling: dit zijn de trends voor 2023

Artificiële intelligentie (AI) levert voor steeds meer aspecten van ons dagelijkse leven belangrijke oplossingen: van het voorspellen van energiegebruik tot zelfs het opsporen van kankergezwellen. Ook dit jaar kunnen we weer interessante ontwikkelingen verwachten. Nicolas Deruytter, oprichter en CEO van ML6 deelt vier trends voor 2023.

1. ChatGPT slechts het topje van de ijsberg
In de laatste weken van 2022 heeft ChatGPT – een AI-gestuurde chatbot die uitzonderlijke gedetailleerde reacties en teksten genereert – voor veel opschudding gezorgd. De toepassing heeft bewezen hoe artificiële intelligentie naast het automatiseren van processen, ook zelfstandig authentieke creaties kan ontwikkelen. In 2023 kunnen we nog meer van dit soort spraakmakende AI-demonstraties verwachten, zoals bijvoorbeeld AI-gegenereerde muziek of video’s.

Nicolas Deruytter Ml6
AI trends volgens Nicolas Deruytter

2. AI maatwerk wordt toegankelijk
De grote modellen, zoals ChatGPT, openen de deuren voor nichebedrijven om kleine generatieve modellen voor specifieke vraagstukken te ontwikkelen. Zo worden er bijvoorbeeld op basis van DALL-E of stable diffusion – toepassingen die met één zin afbeeldingen samenstellen – programma’s ontwikkeld die complete interieurs helpen ontwerpen aan de hand van beelden.

3. Eigentijdse revolutie
De groei in AI-aanbieders en innovatie in modellen zorgt ervoor dat AI voor steeds meer bedrijven en sectoren relevant wordt. Niet alleen voor de industrie, maar ook voor de bouw, dienstverlening en de primaire sector – voor grondstoffen en voedsel. Doordat steeds meer bedrijven gebruikmaken van efficiënte en kostenbesparende AI-oplossingen, komt er een productiviteitsgolf op gang in de zakelijke sector die vergelijkbaar is met die van de industriële revolutie.

4. Shift in banen
Steeds meer startups zullen zich identificeren als “Artificial General Intelligence (AGI)”, oftewel AI die dezelfde intellectuele taken kan leren als een mens. Waar AGI groeit, zullen menselijke taken en bepaalde beroepen verdwijnen. Dat betekent echter niet dat er meer werkloosheid ontstaat. Integendeel, zo ontstaan er nieuwe beroepen zoals AI alignment experts, AI safety engineers en LLMops engineers.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK