Slim, intelligent en scherp dat zijn de trends voor 2018 volgens IFA

Slimme en verbonden apparaten voor thuis, krachtige AI-toepassingen die diep geïntegreerd zijn in consumentenelektronica en wellnessproducten, en TV’s met een steeds betere schermkwaliteit behoren tot de grote trendsetters op IFA 2018, de belangrijkste beurs voor consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Op de Global Press Conference van de IFA in Rome hadden journalisten de kans om een ​​voorproefje te krijgen van een aantal producten, die zowel bezoekers als consumenten zullen verbazen wanneer de show haar deuren opent voor het publiek van 31 augustus tot 5 september 2018.

Media
Interesse in wat IFA te bieden heeft, was ongekend, met een recordaantal van meer dan 360 journalisten en branchepartners die aanwezig waren op het tweedaagse media-evenement, boordevol power briefings van topmerken in consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten, en een blik op de belangrijke industrietrends van IFA, branchevereniging GFU en onderzoeks- en analysepartner GfK.

Volgeboekt
In 2017 had IFA 1850 standhouders uit 51 landen en een oppervlakte van 4300 vierkante meter. Ongeveer 250.000 bezoekers kende de beurs, die daarmee het grootse evenement op het gebied van consumentenelektronica ter wereld is. De editie van 2018 zal net zo groot zijn. Elke vierkante meter van de beurs is verkocht en meer capaciteit heeft de Messe Berlin gewoonweg niet.

Trends
Het gaat goed met de verkopen van CE. Overal stijgen de verkopen met meer dan 4% wereldwijd. Er zijn sectoren die het heel erg goed doen. Met name de groei in TV is opvallend en het aanbod is enorm. Er waren nog nooit zo veel verschillende typen TV. GFK telt er 44.300. Het aantal verkochte UHD TV’s is met meer dan 30% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Overigens is dat cijfer wereldwijd. In Europa worden slechts 17% van de TV’s verkocht. Evengoed blijft de vervangingsvraag groot en maken consumenten een inhaalslag ten opzichte van de jaren dat het economisch minder was.

Nieuw is de 8K TV. Sharp is een van de eerste fabrikanten die een 8K TV op dit moment kan leveren. Er is nog weinig 8K content, maar de upscaling techniek zorgt voor een fotorealistisch beeld met een 3D effect. De prijs is niet mis 11.000 euro.

Zeker een product dat interessant is voor Digital Sign.

Sterke stijgers zijn ook producten met Voice Control en Waerables.

De grootste trend is toch het veranderende koopgedrag van de consument, waar ook de geleerden binnen IFA niet helemaal de vinger op de zere plek kunnen leggen. De klant raakt meer geïnformeerd, is grilliger en doet meer zelf.

Gezond
Een duidelijke trend is het groeiend aanbod van slimme apparatuur, die de mensen moeten stimuleren gezonder te leven en beter te slapen. Philips komt met een noviteit dat heet Somneo connect. Het systeem zorgt ervoor dat de gebruiker door lichtpulsen in slaap valt en toontjes maken de slaap dieper. Je moet dan wel een soort slaapmuts op met allerlei connectoren: de Smart Sleep. Alles is connected en informatie kan zelfs gedeeld worden via allerlei platvormen. Bedrijven als Philips en Beuer hebben een heel assortiment smart-producten. Dat gaat zelfs zo ver dat met tonen en trillingen snurken wordt onderdrukt.

Tijdens de conferentie werden vraagtekens gezet bij deze ontwikkelingen. Waar komt alle data terecht die de systemen verzamelen van de persoonlijke gezondheid en levensstijl. Zijn het de data die ons nu in slaap brengen of de gegevens die ons in de toekomst wakker houden. Daarnaast is de vraag of het niet beter is naar het eigen lichaam te luisteren dan naar de apparatuur die het meet. Ondanks de discussie verwacht de industrie veel van smart medische producten.

Co-innovatie
Dr. Christian Göke, CEO van Messe Berlin, zei: “Technologische mega-trends drijven innovatie aan, met componenten die steeds kleiner en steeds krachtiger worden, die op hun beurt nieuwe technologieën, zoals stemcontrole en kunstmatige intelligentie, versterken. IFA is de aanjager van al deze innovatie, het is het verbindende weefsel voor het wereldwijde technologie-ecosysteem. Dat komt omdat het niet slechts een sector is die innoveert, maar zeven, acht of negen verschillende industrieën die allemaal proberen dezelfde problemen op te lossen en de rand van innovatie te duwen. Elke industrie brengt zijn eigen kennis, inzichten en vaardigheden naar de tafel. Al deze sectoren leren van elkaar, ze inspireren elkaar. Dat is co-innovatie op zijn best.”

Verbonden
Hans-Joachim Kamp, voorzitter van de raad van toezicht van de IFA-organisator, GFU Consumer & Home Electronics, zei: “Producten en productcategorieën zijn steeds meer verbonden. In ons dagelijks leven zien we de onmiddellijke impact in consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Daarom is IFA de beste plaats en het beste platform om deze grote technologietrends te verkennen en te presenteren. Geen enkele andere beurs voldoet zo ruim aan de behoeften van toonaangevende merken, retailers, consumenten en media als IFA. De tiende verjaardag van Home Appliances @ IFA en het feit dat IFA een nieuw record heeft gevestigd met een bestelvolume van 4,7 miljard euro vorig jaar, demonstreren waarom IFA de kern van innovatie is. ”

Consument centraal
Jürgen Boyny, Global Director Consumer Electronics, GfK Retail en Technology, gaf commentaar op de algemene marktontwikkelingen: “Het is de consument die ertoe doet: industrie innoveert om aan de behoeften van de consument te voldoen; ze zouden tenslotte nieuwe producten moeten kopen. Nu mensen digitaal verbonden zijn, willen ze het meeste uit deze ervaring halen. Klanten willen de technologie zo snel mogelijk ten volle benutten. Ze willen entertainment en communicatie, levensstijl en gemak. Zodra consumenten het gebruik van een innovatie kunnen zien en begrijpen, zijn ze bereid daarvoor te betalen. ”

De IFA (internationale Funkausstellung) wordt gehouden van 31 augustus tot 5 september 2018 in Berlijn.

 

Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK