Herboren papierfabrikant investeert

BB150714ParencoGrafisch papierfabrikant Parenco steekt met eigenaar H2 Equity Partners € 100 mln in ombouw van zijn papiermachine. Belangrijk onderdeel van de investeringen zijn duurzame projecten.

Lange tijd verkeerde papierfabriek Parenco uit Renkum in zwaar weer. In 2009 legde het bedrijf een deel van de productie stil vanwege de kelderende vraag naar krantenpapier. Sinds de overname door H2 wordt er flink geïnvesteerd in het bedrijf. Vorige maand kondigde Parenco aan dat het € 100 mln steekt in de ombouw van de machine PM2 voor de productie van verpakkingspapier.

Het is met afstand het grootste project dat Parenco sinds de overname door private Equity-partij H2 heeft gedaan. Maar er is nog veel meer ondernomen om de toekomst van de papierproducent veilig te stellen. Hierbij ligt de nadruk op verduurzaming.

Zo heeft het bedrijf geïnvesteerd in verduurzaming van de energievoorziening. Inmiddels wordt bijna 100 procent van de benodigde warmte opgewekt met biomassa. Onderdeel van de investering om de PM2 om te bouwen is het vergisten van reststromen. Het bedrijf produceert zo 6 miljoen kubieke meter biogas per jaar. Wassens: “We hoeven daardoor nagenoeg geen gas meer te verstoken.”

Na de ombouw zal de machine PM2 vanaf midden-2016 ongeveer 385.000 ton verpakkingspapier produceren, bedoeld voor de productie van golfkarton. De fabrikant verwacht dat de verpakkingsmarkt blijft groeien, terwijl de vraag naar grafisch papier daalt.

H2 Equity Partners nam Parenco in 2012 over van de Noorse papierfabrikant Norse Skog. In 2013 moest het bedrijf nog arbeidsplaatsen schrappen. Met de nieuwe investeringen komen er weer zestig medewerkers bij.

 

(bron: duurzaambedrijfsleven.nl)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK