Plein.nl vermindert plastic en te grote verzenddozen

Online drogisterij Plein.nl en verpakkingsgigant DS Smith hebben in een jaar tijd flinke vooruitgang geboekt door het optimaliseren van het inpakproces en de verpakkingen. Dit blijkt uit de duurzaam-heidsresultaten die gisteren gepubliceerd zijn. Met de installatie van twee inpakmachines en het optimaliseren van de verpakking bespaart de retailer jaarlijks 20.900 m3 lege ruimte tijdens verzending, elimineert het 9.200 kg plastic opvulmateriaal en vermindert lekschade met 25%.

Tijdens het verpakkingsproject hebben Plein.nl en DS Smith de verpakkingen optimaal afgestemd op de machine en op verschillende wijzen verbeteringen doorgevoerd met het oog op duurzaamheid. Zo is onder andere het artwork ontworpen voor minimaal inktgebruik, zijn de verpakkingen nu gemaakt van 100% gerecycled bruin golfkarton en is de deksel verbeterd. De gekozen kwaliteit karton (R-golf) bespaart bovendien 30% ruimte op inkomende zendingen en in het magazijn. Dit zorgt op zijn beurt weer voor minder CO2 uitstoot, minder interne heftruckbewegingen en minder palletwisselingen aan de machine.

Plein.nl E Commerce Verpakkingen 430x400

Tot vorig jaar bevond Plein.nl zich in een situatie waar veel webshops in verkeren. Ze werkte met doosformaten die in het verleden bepaald waren en al die tijd hetzelfde bleven, hoewel het productgamma van de webshop in de loop der jaren veranderd is. Daardoor was de kwaliteit van het karton niet optimaal, kwam het regelmatig voor dat het product niet goed paste en werd er onnodig veel plastic opvulmateriaal gebruikt.

Janneke Bongartz, Marketing Manager bij Plein.nl beschrijft het resultaat voor de klanten: ”Voorheen ontvingen we regelmatig vragen over te grote dozen en over het gebruik van plastic opvulmateriaal. Vooral het gebruik van plastic verpakkingen werd meer en meer een topic, maar dat hebben we met dit project dus drastisch in weten te perken. Daarnaast hadden we jaarlijks ruim 5.000 keer te maken met flessen die tijdens het inpakken of bij levering aan de klant waren gaan lekken. Ondanks de verdubbeling in wasmiddel verkopen hebben we het breukpercentage met 25% weten te verminderen ten opzichte van een jaar geleden.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK