570 banen weg bij grootste Arjowiggins papierfabriek

Voor de papierfabriek van Arjowiggins in Bessé-sur-Braye (Sarthe) is geen overname partij gevonden, het bedrijf is vrijdag failliet verklaard. Voor twee andere fabrieken zijn wel kandidaten gevonden, maar ook daar zullen door reorganisaties banen verloren gaan.

Lessebo, van de Noorse papierondernemer
Terje Haglund, kon de rechtbank niet tijdig overtuigen van de financiering van het plan alle drie de bedrijven over te nemen. De rechter gaf partijen een paar dagen extra tijd om met een nieuw plan te bestuderen wat er wel te redden zou zijn. Dat plan werd vrijdag gepresenteerd, waarna de rechter besloot de fabriek in Bessé-sur-Braye (Sarthe) failliet te verklaren.

Voor de Greenfield pulpfabriek in Château-Thierry, met zo’n 75 medewerkers, meldden zich meerdere aanbieders. De fabriek komt uiteindelijk in handen van de Duitse tissuepapierfabrikant Wepa. Met 150.000 ton per jaar is Greenfield de belangrijkste producent van hoogwaardige gerecycleerde pulp in Europa. Door de problemen van de afgelopen maanden is een tekort aan gerecycleerde papiersoorten op de markt ontstaan. De fabriek in Bourray in Saint-Mars-la-Brière (260 werknemers) wordt overgenomen door het Franse CGMP, producent van papieren servetten en tafelkleden. Daarbij gaan zo’n 150 banen verloren. Volgens Euwid Pulp and Paper is de nieuwe eigenaar van plan de tissuepapiermachine in Bourray te behouden, maar zal de machine voor de productie van gerecycled grafisch papier worden stilgezet.

Ondertussen is in het Verenigd Koninkrijk door de curatoren van de Engelse papierfabrieken Arjowiggins Fine Papers in Stoneywood (482 medewerkers) en in Basingstoke (28), en Arjowiggins Chartham in Chartham (86), een ‘geprefereerde bieder’ aangewezen. Er wordt gehoopt ‘midden april’ tot overeenstemming te komen met de niet bij naam genoemde partij.

Bron: Grafisch Nieuws

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK