100 jaar drukkerij Gianotten

Het Tilburgse familiebedrijf drukkerij Gianotten bestaat 100 jaar. Met vier achtereenvolgende generaties heeft het bedrijf alles meegemaakt waarmee de grafische branche de afgelopen eeuw is geconfronteerd, zowel positief als negatief.


gianotten-logoIn 2008 overleed plotseling de toen nog jonge (34) directeur Joost Gianotten. In het bedrijfspand aan de Bredaseweg hangt een kunstwerk ter herinnering aan Joost Gianotten. Het kunstwerk geeft elke minuut een blauwe lichtpuls. ‘Dat zijn energie voor ons behouden blijft’, vormt het onderschrift.

Gianotten is één van de weinige productiebedrijven die nog steeds midden in de stad zit. Scheidend directeur Dré Stevens weet nog hoe het er uitzag toen hij 44 jaar geleden als stagiair binnenstapte: “De plek waar we nu zitten, was destijds een woonhuis.”

Vanaf de ponsband

Midden jaren zeventig waren de drukpersen bij Gianotten ‘hip en modern’. Stevens zei dat ze computergestuurd waren, al was er geen toetsenbord en beeldscherm, de digitale ‘code’ werd met een ponsband ingelezen. In een klein ‘lichtbalkje’ kon je zien welke gegevens de pers ingelezen werden. Op het gebied van prepress was het in die tijden al niet anders, loodzetsel en zelfs houten letters bepaalden de dagelijkse gang van zaken.

Afscheid

Stevens nam deze week afscheid van het bedrijf. De dagelijkse leiding gaat over in handen van Ron Boer, die sinds afgelopen april bij het bedrijf werkt. Boer: “Wat je ziet is, dat traditionele maakbedrijven van oorsprong erg naar binnen zijn gericht. Met mensen die er al lang zitten, maar die het moeilijk vinden de draai te maken naar de eisen van deze tijd.” Maar hij voegt er snel aan toe: “We zijn nog steeds één van de grootste drukkerijen van Zuid-Nederland. De medewerkers zijn trots en betrokken.” Boer heeft oog voor de moeilijke fasen waardoor de gehele industrie is gegaan in de afgelopen decennia.

Dré Stevens

gianotten-dre-joost

Dré Stevens (links) met Joost Gianotten in 2004. (foto: Gianotten)

Dré Stevens kreeg als mede-directeur naast Joost de leiding over het bedrijf omdat in het jaar 2000 Joost Gianotten, toen nog 26 jaar jong, naar de mening van zijn vader Wim Gianotten, te jong was om alles zelf te kunnen doen. Dré Stevens ondervond de nodige frictie, hij was toen al 42, had een gezin en dus in een andere levensfase dan vermeend opvolger Joost. Samen met Joost heeft Stevens geweldige jaren beleefd in het bedrijf.

Stevens verlaat het bedrijf, maar zal, zoals hij zelf zegt, via ‘een achterdeurtje’ betrokken blijven. Zijn zoon werkt bij Gianotten. En ook nog een neef: zijn petekind. Het blijft immers een familiebedrijf.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK