Drukkerij Van Eerd 100 jaar in pillendoosjes

Drukkerij Van Eerd uit Tilburg bestaat 100 jaar. Het Tilburgse bedrijf is gespecialiseerd in verpakkingen voor de farmaceutische industrie, met jaarlijks zo’n 440 miljoen doosjes. Samenvatting van een leuk artikel in Het Brabants Dagblad.

Toen drukkerij Van Eerd aan het begin van de vorige eeuw in de Stedekestraat zat was de wereld overzichtelijk. Bernard Simon van Eerd drukte waar vraag naar was: briefpapier, kinderboekjes over de missie, etiketten, affiches en religieuze bladen als: ‘Stemmen uit Lourdes’ en ‘Katholieke Boeren’.

Nu het bedrijf honderd jaar bestaat draait het om grote cijfers: een omzet van 26 miljoen euro en machines die zo’n 440 miljoen doosjes voor pillen en andere medicijnen per jaar drukken, ruim twee miljoen per dag. En de groei zet gestaag door. Van Eerd zit in vijf hallen, in een complex van 15.000 vierkante meter, en wil naar 25.000 vierkante meter.

Roel van Eerd is de derde generatie die de leiding heeft over het bedrijf. Hij nam het stokje over van vader Berry. Hij bestuurt het bedrijf met Maarten-Jan Tacke en Boris Kwantes. Vader Berry had snel door dat de opdrachten in Tilburg opdroogden en koos voor een andere afzetmarkt: de farmaceutische industrie. “In het begin reed hij op zijn motor, een motorpak aan, door het land. In een café kleedde hij zich om, deed een stropdas om en ging naar de bedrijven.” Zoon Roel vertelt het met een glimlach.

Van Eerd viert op vrijdag 29 november dat het bedrijf een eeuw geleden is opgericht. Dan is een bijeenkomst voor genodigden in de Concertzaal in Tilburg

Internationaal

Van Eerd werkt voor internationale farmaceutische bedrijven, de kartonnen verpakkingen gaan de hele wereld over. In 1983 was 65 procent van de opdrachten voor medicijnenfabrikanten, in 1988 honderd procent. Roel van Eerd: “Zelfs ons briefpapier drukken we niet meer zelf. We maken uitsluitend verpakkingen voor medicijnen, niet de bijsluiters. Alles moet kloppen. Als op een doosje een tekst in het Hebreeuws staat, dan moeten alle tekens er correct opstaan. Het afbreukrisico is groot.” Bij het familiebedrijf werken zo’n 128 mensen, die komen nagenoeg allemaal uit Tilburg of omgeving. De productie groeit elk jaar, met uitzondering van 2008, toen was er een dipje.

Elk jaar zijn er zo’n 20.000 opdrachten. Van sommige doosjes worden enkele duizenden exemplaren gedrukt, van andere verpakkingen honderd keer zoveel. Het gaat om doosjes voor medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn, pillen die op recept worden verkregen en om veterinaire medicijnen. Maarten-Jan Tacke: “Informatie wordt op pfd bij ons aangeleverd. We drukken de verpakkingen, stanzen, plakken en vouwen. Soms komt er informatie in braille op. De teksten op de doosjes zijn in uiteenlopende talen, ook in het Koreaans, Chinees en Russisch.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK