PostNL zegt dat print resulteert in meer omzet

Het is natuurlijk wel een flink staaltje eigenbelang, zo een onderzoek van PostNL naar het verschil in koopintensiteit door middel van print versus digitaal. Maar het artikel van de hand van Jeroen Mirck van Marketing Tribune is er daarom niet minder om.

In het kader van de JAJA discussies binnen gemeentes is het wel een boodschap waar de politici naar zouden kunnen kijken, als ze tenminste rekening willen houden met het belang van de ondernemers achter folders en/of huis-aan-huisbladen.

PostNL stelt, dat koopintenties bijna 40% hoger liggen na het zien/lezen van een papieren advertentie ten opzichte van digitale advertenties. Uit het zogenaamde neuro-onderzoek van de postbezorger blijkt vervolgens dat
TV-reclame het meest gedachteloos wordt verwerkt.

Informatieve en commerciële boodschappen

onderzoek-postnlUit het onderzoek (PDF) komt naar voren dat e-mail een meer geschikt medium is voor het overbrengen van een informatieve boodschap. Maar als je iets wilt verkopen, dan wekt een
(al dan niet gepersonaliseerde) brief de hoogste koopintentie op. Dat laatste zal door marketeers van de grotere retailers bestreden worden, zij zullen beweren dat niet een brief, maar vooral huis-aan-huisfolders het meest effectief zijn. Simone Vries van PostNL somt diverse argumenten op om het belang van brieven in reclame te onderstrepen: “Voor het grootste effect stuur je in een commerciële campagne eerst een brief of kaart. Deze volg je op met een e-mail. Hiermee stijgt de koopintentie met 22,2%. Bij een informatieve campagne is het beter andersom. Met een brief of kaart aan het einde van een informatieve campagne, stijgt de intentie om in actie te komen met 40,1%.”

Natuurlijk zijn de effecten van direct mail aanzienlijk, maar staan niet op zichzelf.

Direct Mail past in een keten van uitingen volgens PostNL. Als de consument eerst een papieren direct mail ontvangt en vervolgens dezelfde boodschap via een tv-commercial ziet, stijgt het verlangen (en daarmee de koopintentie) met 372,2%. Uit het onderzoek blijkt ook, dat een product 27,3% sneller opvalt in het winkelschap wanneer de klant eerst een folder en daarna een abri-uiting van het product ziet. “Dit bewijst dat de keuze van de mediamix en de timing impact hebben op het effect van een campagne”, aldus Vries.

Het neuro-onderzoek is in opdracht van PostNL uitgevoerd door Unravel Research onder slechts 61 participanten, om inzicht te krijgen in wat het effect van papieren uitingen zijn. In het eindrapport zijn resultaten uit een onderzoek over de impact van Out-Of-Home (OOH) en televisie (in opdracht van Spotta) meegenomen. Met slechts 61 participanten kan het onderzoek niet representatief genoemd worden.

Inspiratie via: MarketingTribune

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK