Zware onderhandelingen voor Drukkerij Joh. Enschedé

150 Werknemers van Drukkerij Joh. Enschedé in Haarlem raken in de loop van dit jaar hun baan kwijt, omdat het bedrijf stopt met het drukken van bankbiljetten. Op een goed sociaal plan hoeven ze echter niet te rekenen, als het aan de directie ligt.
Een fel gevecht met vakbond FNV ontstond eind vorige week, waar de directie dreigt met faillissement.

“Deze mensen werken elke dag met bankbiljetten, maar voor een fatsoenlijk sociaal plan is kennelijk geen geld. Dat laten we niet gebeuren”, zeggen onderhandelaars Dolf Polders (CNV Vakmensen) en Bernard van Iren (FNV Media & Cultuur).

De Haarlemse drukkerij, die een geschiedenis heeft van ruim 300 jaar, verkeert in zwaar weer. Vorige maand maakte het bedrijf de sluiting bekend van de bankbiljettendivisie (150 werknemers). Wat overblijft, is het onderdeel ‘Stamps’, waar onder andere postzegels en visa worden gemaakt. Daar werken dan nog ongeveer 60 mensen.
Het overleg over een sociaal plan kreeg vandaag een bizarre wending. “De directie had een belachelijk slecht sociaal plan op tafel gelegd: er was slechts 1 miljoen euro beschikbaar, omgerekend voor elke werknemer slechts een derde van de transitievergoeding”, aldus Polders en Van Iren. ‘We hebben vandaag een tegenbod gedaan, maar de directie wilde daarover graag eerst overleggen met de grootste geldschieter, ING. De directeur kreeg geen contact met de juiste persoon bij ING, dus hebben we een vervolgafspraak gemaakt voor komende dinsdag. Maar we waren de deur nog niet uit, of de directie probeert de ondernemingsraad onder druk te zetten, om een deal te sluiten over een aangepast sociaal plan. Het bleek dat hij intussen wel degelijk contact had gehad met ING! Een vies spelletje.’
De leden van de ondernemingsraad kregen van de directie te horen, dat ze uiterlijk aanstaande maandag 14.00 uur akkoord moeten gaan. ‘Gebeurt dat niet, dan staat dinsdag de curator op de stoep en wordt het een faillissement. Dan hebben de mensen niks. Het is ronduit schofterig dat de ondernemingsraad op deze manier onder druk wordt gezet’, vinden Polders en Van Iren.

Fatsoenlijk sociaal plan

De onderhandelaars eisen, dat het overleg over een goed sociaal plan zo snel mogelijk wordt hervat. ‘Dit jaar maken de werknemers nog een aantal opdrachten af, waarmee het bedrijf nog dik 20 miljoen euro verdient. Daar kan best de helft van naar de werknemers, voor een fatsoenlijk sociaal plan. Dat betekent: een goede ontslagvergoeding, geld voor scholing en outplacement én niet te vergeten: compensatie voor de maand vakantiegeld die de mensen een paar jaar geleden moesten inleveren om het bedrijf boven water te houden, wat dus achteraf vergeefs was.’

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK