Xaar viert 30 jarig jubileum als inkjet innovator

Xaar viert zijn 30e verjaardag in stijl met champagne die naar elk lid van het team wordt gestuurd om te proosten op het bedrijf en zijn rol als pionier in het gebruik van industriële inkjettechnologieën over de hele wereld.

Logo Xaar

Xaar is gevestigd in Cambridge Science Park en werd in 1990 opgericht door een team van vier personen, waaronder Mike Willis en Mark Shepherd. Het doel was om het werk van Steve Temple en David Paton, de uitvinders van Xaar’s piëzo-elektrische Drop-on-Demand technologie, die beiden kort na de start van Xaar bij het bedrijf kwamen, te commercialiseren.

Het bedrijf tekende zijn eerste commerciële overeenkomst in 1991 met Brother Industries, die de technologie in licentie gaf voor de ontwikkeling van printers en faxapparaten voor thuiswerkplekken. In 1992 had Xaar een belangrijke mijlpaal bereikt, met een omzet van meer dan 1 miljoen pond uit licentievergoedingen, de verkoop van evaluatiekits en technisch advies.

Naast het in licentie geven van de technologie werd de ontwikkeling en productie van inkjetprintkoppen een even belangrijk onderdeel van het succes van Xaar. Het vroege productassortiment van het bedrijf, waaronder de Xaar 128 en Xaar 500, was van groot belang voor de groei van de digitale grafische industrie en de codeer- en markeerindustrie over de hele wereld.

De lancering van de Xaar 1001 betekende opnieuw een belangrijke stap voorwaarts in de inkjettechnologie. De unieke architectuur van de printkop, de Xaar Hybrid Side Shooter, maakte inktrecirculatie mogelijk, zowel achter de nozzle als in het hele kanaal (de unieke TF-technologie van de Xaar). Dit zorgde voor een stapsgewijze verandering in de afdrukbetrouwbaarheid en was de drijvende kracht achter de digitale transformatie van de markt voor keramische tegels in de jaren 2000.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK