Elsevier Weekblad viert 75-jarig jubileum

In oktober 2020 viert Elsevier Weekblad zijn 75-jarig bestaan. Het eerste nummer verscheen op zaterdag 27 oktober 1945. Elseviers Weekblad – toen nog met een ‘s’ op het eind – was direct een succes en is in al die jaren het journalistieke weekblad van Nederland gebleven.

75 Jaar Ew“Gezien de soms sombere ontwikkelingen in de media zijn we daar trots op,” zegt hoofdredacteur Arendo Joustra. “Bovendien zit er weer groei in het aantal abonnementen en verdienen we ook online inmiddels behoorlijk.”
Ook financieel is Elsevier Weekblad al die tijd een succesvolle onderneming geweest. “Alle 75 jaren zijn met een hoge of ruime winst afgesloten,” aldus Joustra. “Die gezonde financiële basis heb je nodig om journalistiek onafhankelijk te blijven. We nemen geen subsidie aan van overheden en laten journalisten ook niet door het Rijk sponsoren.”

Een kleine beetje historie en cijfers

De eerste twintig jaar van zijn bestaan verscheen Elsevier Weekblad in de gedaante van een krant, om in 1965 over te stappen op het magazineformaat dat het nog steeds heeft. De laatste jaren heeft Elsevier Weekblad een sterke digitale groei doorgemaakt, waarmee het vooroploopt in de tijdschriftenbranche. Het telt ruim 62.000 digitale abonnees, van wie ruim 7.000 alleen een digitaal abonnement hebben.

Nonsolus Boek 75jaarew

Het aantal betalende lezers is het afgelopen jaar toegenomen, ondanks het grotendeels wegvallen van de losse verkoop op luchthaven Schiphol en op treinstations door de coronacrisis. Per 1 december wordt de titel van het blad afgekort tot EW. Vanaf de eerste verschijning in 1945 gebruikten veel lezers die afkorting al.

Jubileumnummer en -boek!

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan verschijnt zaterdag 24 oktober een extra dik jubileumnummer. De abonnees ontvangen met dit exemplaar ook een herdruk van het allereerste nummer uit 1945 en een setje kaarten met afbeeldingen van iconische omslagen. Ook verschijnt deze maand het jubileumboek Non Solus. Uitgevers en gouden knapen van Elsevier.

Fun fact: Afgelopen weekend verscheen een interview met Wouter Haan, directeur van Reclameland, in Elsevier: “Er zal altijd vraag naar drukwerk zijn.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK