Xaar: direct bedrukken van verpakkingen

De inkjettechnologie snoept niet alleen steeds meer af van het traditionele offsetdrukwerk. Inkjet doet ook meer en meer intrede op de verpakkingsmarkt, waar digitale inkjettoepassingen voor labeldrukken al jaren in zwang zijn. Nieuwste vinding van Xaar op dit gebied is het rechtstreeks beprinten van flessen en ander verpakkingsmateriaal in inkjet. Tot nog toe worden hiervoor labels (digitaal) gedrukt op bijvoorbeeld machines van Stork of Efi, waar Xaar overigens ook de printkoppen voor levert.
De nieuwe direct tot bottle- of direct tot shape-techniek is op de vakbeurs Drinktec in München onlangs gedemonstreerd. Fabrikant Innoprint kan met dit nieuwe systeem 36.000 PET-flessen per uur direct beprinten. Het Belgische Grafisch Nieuws meldt overigens terecht dat het rechtstreeks printen op producten in verpakkingslijnen niet nieuw is. Agfa heeft met de ontwikkeling van dotrix dit ook trachten te ontwikkelen, maar is daarmee gestopt vanwege hoge R&D-kosten. Een heel oude, maar nog altijd goede oplossing voor directe bedrukking van verschillende, niet vlakke vormen is daarnaast tampondruk. Helaas zijn er nog maar weinig bedrijven die zich daarmee bezig houden.

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK