Computeralgoritme ontwerpt voor het eerst zelf postzegels

PostNL heeft een bijzondere primeur. Ze geven als eerste postbedrijf ter wereld postzegels uit waarvan het ontwerp is gemaakt door een computeralgoritme (AI).

Ai Postzegelvel 1 Tcm10 213470

De uitgifte Digi Art werd door de computer ontworpen op basis van een collectie met 1.500 postzegels uit de periode 1852-1920. De vijf postzegels hebben het voorkomen van klassieke postzegels, maar ze zijn dat niet. Het computeralgoritme heeft unieke ontwerpen gemaakt met vertrouwde elementen, zoals een dragende afbeelding in het midden met een omlijsting, een strook onderaan voor tekst, ornamenten in de hoeken en een kader met perforaties.

De postzegels Digi Art zijn het geesteskind van Tim Ottens, data-scientist bij PostNL. Het zelflerende karakter van het algoritme werd door hem begeleid. Ottens: “In het begin lijkt het nergens op, daarna zie je langzaam contouren van postzegels ontstaan. Bij elke evaluatie sleutelden we aan het programma om het algoritme een duwtje in de goede richting te geven. Op een gegeven moment hebben we een lijst van resultaten samengesteld en daar een keuze uit gemaakt. Er is niets meer aangepast – ook de kleuren zijn door het algoritme gekozen.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK