VKGO-sessie Prinspiratie bol van grafische innovaties

prinspiratie NB

Er was maar plaats voor 25 leden tijdens de Prinspiratie-bijeenkomst van de VKGO op 12 april in de Monsterkamer in Amsterdam. Maar de grafisch ondernemers die er waren kregen wel een keur aan nieuwe (crossmediale) grafische producties voorgeschoteld.

De Monsterkamer
Voor het opdoen van inspiratie is De Monsterkamer als locatie de plek bij uitstek. ‘Papier moet je voelen, dat gaat niet online’, stelt gastvrouw Esther Krop. Krop adviseert vanuit de Monsterkamer (grafisch) ontwerpers over papier en heeft daarvoor een groot arsenaal aan monsters, voorbeelden van bindwijzen en creatief drukwerk van bekende drukkerijen en papierleveranciers.

Wereld van papier
Tanja Storm van de stichting Wereld van Papier maakte indruk met prachtige voorbeelden van crossmediale toepassingen, zoals:

  • een composteerbare bloembollenzak gemaakt van biologisch afbreekbare materialen
  • biobased 3D-geprinte haakje (ophangststeem) waarbij onder meer Drukkerij Van Mierlo en Natural Flower Cards betrokken is
  • een interactieve verpakking die oplicht bij aanraking, gebaseerd op geprinte electronica, augmented reality en NFC. Dit is ontstaan uit een samenwerking tussen Metafas en De Budelse
  • de PaperCode card, tot stand gekomen via samenwerking tussen Bergman Mediagroup en Drukkerij Hazenberg. In deze interactieve kaart is een code (onzichtbaar) geïntegreerd in de opdruk. Door de code via een app te scannen, wordt de content vrijgegeven. Mooie toepassing voor bijvoorbeeld het tonen van een trailer voor een film, loyaliteitsprogramma of mediapublicaties

Wereld van Papier, een initiatief van Papier en Karton, ondersteunt en brengt MKB-bedrijven in de keten samen zodat dergelijke nieuwe grafische producties tot stand kunnen komen. Verbaasd vroegen de aanwezige grafische ondernemers waarom zij de stichting nog niet kenden. ‘Dit zijn de innovaties waar wij als drukkers naar op zoek zijn.’

Niches verpakkingsmarkt
Arie Hooimeijer deed er namens het Kenniscentrum Papier en Karton nog een schepje bovenop door een tiental nieuwe, handige toepassingen van verpakkingen te tonen. Waaronder Fresh paper, velletjes bewerkt met organische kruiden die onder groente en fruit wordt gelegd waardoor deze 2 tot 4 keer langer vers blijft. ‘Ook kleinere drukkerijen, op kleinere schaal, kunnen profiteren van de niches in de verpakkingsmarkt’, zo hield Hooimeijer zijn publiek voor. ‘Grafisch ondernemers zijn veel innovatiever dan ze zelf denken. Veel van hen zijn in de avonduren nog bezig met het bedenken van creatieve (drukwerk)oplossingen voor klanten.’

Bloomon verpakking
Freek Kuin (drukkerij robstolk) ging in zijn boeiende presentatie in op het proces van het totstandkomen van de kartonnen verpakking van bloemen die hij voor de succesvolle internet start up Bloomon heeft ontwikkeld. Een boeiend, leerzaam verhaal waarbij de grafisch ontwerper half op de stoel van de industriële productontwerper zit.

Organisator Marco den Engelsman (Blokboek) sloot de geslaagde Prinspiratie-sessie af met tal van voorbeelden van grafische, crossmediale voorbeelden die Blokboek dagelijks brengt, bedoeld om drukkers, ontwerpers en marcom professionals te inspireren.

Drukwerketalage
Creatieve voorbeelden van drukwerk zijn ook te vinden in de Drukwerketalage.nl. Dit is een initiatief van de VKGO waarbij leden aan collega’s en potentiële klanten kunnen tonen welke fraaie grafische producties zij (kunnen) verzorgen voor hun klanten.

Een uitgebreid verslag met voorbeelden van inspirerende grafische producties verschijnt in de komende uitgave van Uitleg, het ledenmagazine van de VKGO.

 


 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK