Verspreiders en grafische bedrijfstak teleurgesteld over onbegrijpelijke uitspraak JA/JA-sticker

De partners, Brancheorganisatie MailDB, KVGO (Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen) en verspreider Spotta, zijn teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam dat de JA/JA-sticker rechtmatig ingevoerd mag worden. De rechtbank heeft de vorderingen van de partners MailDB, KVGO en Spotta afgewezen. De motivering van de rechtbank is dusdanig weinig overtuigend, dat de partners waarschijnlijk in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Als het aan de rechtbank ligt kan de gemeente Amsterdam het zogenaamde opt-in- systeem met een verplichte JA/JA-sticker, voor wie nog folders wil ontvangen op 1 januari a.s., invoeren.

MailDB, KVGO en Spotta hebben voor de rechtbank betoogd, dat het door Amsterdam beoogde systeem grote economische schade zou toebrengen aan de middenstand, de producenten van reclamedrukwerk en de verspreiders daarvan. Aan de andere kant heeft een opt-in-systeem geen voordelen voor het milieu. Eerder nadelen. Partijen betoogden ook dat het bestaande systeem met de NEE/JA- en NEE/NEE-sticker uitstekend werkt, en dat de gemeente niet bevoegd zou zijn om in afwijking van het landelijk geldende opt-out-systeem, haar eigen systeem in te voeren. Die argumenten heeft de rechtbank helaas terzijde geschoven.

De motivering van de afwijzing van de vorderingen is echter dusdanig weinig overtuigend, dat de partners sterk overwegen om op korte termijn in hoger beroep te gaan. Het gerechtshof zou dan een knoop moeten doorhakken over de rechtmatigheid van het vervangen van het nu landelijk geldende opt-out-systeem door een opt-in-systeem, zoals de gemeente Amsterdam dat beoogt. Tot die tijd staat dan niet vast of dit opt-in-systeem rechtmatig kan worden ingevoerd.

Bram ter Beek, manager bij het KVGO: “We zijn teleurgesteld en eigenlijk ook erg boos. Nu de rechter het plan van Amsterdam heeft goedgekeurd, zullen veel grafische bedrijven, maar ook winkels en verspreiders van drukwerk, grote schade lijden. Wij vrezen ook dat andere gemeenten dit voorbeeld zullen proberen te volgen. Daarom overwegen wij ook sterk een hoger beroep. Mocht uiteindelijk blijken dat de invoering van het systeem niet rechtmatig was, dan zullen wij niet nalaten onze schade op de gemeente te verhalen.”

“MailDB heeft voorbereidingsmaatregelen getroffen om te komen tot een zo snel mogelijke uitrol van JA/JA-stickers in Amsterdam, zodat consumenten kunnen aangeven dat zij ongeadresseerde folders willen (blijven) ontvangen. Wij starten dan ook op korte termijn met de campagne: ZETJEBRIEVENBUSOPGROEN. Op de gelijknamige site kunnen consumenten achtergrondinformatie vinden. En wij delen komende weken de JA-sticker uit bij retailers en sturen deze mee met de huis-aan-huis verspreidingen”, aldus Eelco Lulofs, bestuurder bij MailDB.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK