Gemeente Amsterdam gedagvaard in hoger beroep tegen JAlJA-sticker

Het hoger beroep tegen het invoeren van de JAlJA-sticker in Amsterdam is in gang gezet. Vandaag is namens de Vereniging Mail Distributie Bedrijven (MailDB), Netwerk VSP (Spotta) en het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) de gemeente Amsterdam gedagvaard. Deze brancheorganisaties zijn van mening dat het invoeren van de sticker onzorgvuldig is, de belangen van winkeliers en de branche schaadt en gebaseerd is op onjuiste milieuclaims.

Invoering overhaast en verwarrend
De betrokken brancheorganisaties hekelen de overhaaste invoering van de JAlJA-sticker door de Gemeente Amsterdam. Bewoners, al jaren bekend met het goed werkende NEElJA- en NEElNEE-stickersysteem, ervaren de situatie als verwarrend. Onder dit systeem heeft nagenoeg iedereen die geen folders wil al een NEElJA- en/of NEElNEE-sticker, waardoor een verandering van dit systeem niet noodzakelijk is. Daarnaast heeft de gemeente de JAlJA-sticker pas drie dagen vóór de invoering aan burgers ter beschikking gesteld. Eelco Lulofs, bestuurder van MailDB: “Omdat er geen tijd is genomen om bezorgers te laten wennen aan dit systeem, worden er in deze overgangsfase fouten gemaakt bij het bezorgen. Klachten van burgers worden niet met de branchepartijen gedeeld, waardoor deze geen mogelijkheid krijgen om fouten te corrigeren.”

Onjuiste milieuclaims
Ook storen de brancheorganisaties zich aan de onjuiste voorstelling van zaken die de gemeente Amsterdam schetst omtrent de gevolgen voor het milieu. Dit terwijl juist gerenommeerde instanties zich van de belangrijkste (milieu)claims van de gemeente hebben gedistantieerd. Bram ter Beek, manager branchevernieuwing bij KVGO, zegt hierover: “Het papier voor folders bestaat vrijwel geheel uit gerecycled papier. Uit alle studies blijkt daarnaast dat, als er al hout gebruikt wordt, de branche meerdere bomen terugplant, en dat daardoor de productiebossen in Europa groeien.”

Beate den Engelsman

Accuracy, precision and organisational talent characterise Beate. She is not only the administrative heart, but also our beloved editor-in-chief. Her creativity helps her in finding and writing articles for Blokboek.com. Owner of boekbol.nl, scrapbol.nl and fotobol.nl

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK