Verbod op voedselverpakking met kinderidolen vaak overtreden

In Nederland worden nog steeds voedingsmiddelen verkocht waarop Paw Patrol, Minions, My Little Pony en Spongebob Squarepants staan. Dit ondanks dat er een verbod is om bekende kinderidolen als reclame op voedselverpakkingen te gebruiken.

Voedselwaakhond Foodwatch deed onderzoek en is tientallen producten tegengekomen die in strijd zijn met de regels. IJsjes, snoep en drankjes met daarop bekende animatie- en tekenfilmfiguren zijn nog te koop bij onder meer Amazon.nl, Bol.com, Dekamarkt, Dirk, Jamin, Spar en Vomar. De consumentenorganisatie heeft de verpakkingen in kwestie aangekaart bij de Reclame Code Commissie. Het reclame-orgaan moet zich nu over deze kwesties buigen.

Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch: “Niets mis met een snoepje of een ijsje op z’n tijd. Maar de regels die we Nederland hebben zouden in het teken moeten staan om de gezondheid van kinderen te beschermen tegen marketingpraktijken die bijdragen aan ongezonde eetgewoonten. Dat we in twee weken tijd tientallen overtredingen tegenkomen op juist ongezonde voedingsmiddelen in winkels, webshops en in reclamefolders is voor ons een teken dat voedselfabrikanten en verkopers de regels ongestraft aan hun laars lappen. Waarschijnlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg.”  

Jamin

Consumenten en organisaties zoals Foodwatch slepen met regelmaat fabrikanten en verkopers voor de Reclame Code Commissie die illegaal reclame maken met kinderidolen. “De lange periode om een klacht af te handelen maakt dat sommige winkels hun producten willens en wetens blijven verkopen. Als de uitspraak pas na drie maanden volgt, dan hebben bedrijven hun omzet allang veiliggesteld. Zeker in het geval van tijdelijke producten”, aldus Lindner.

Foto: winkelbeeld bij Jamin met verboden en verdachte producten, door Foodwatch

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK