Foodwatch vs. McDonald’s: kinderidolen mogen niet

Foodwatch heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen de online kindermarketing van McDonald’s op Instagram, YouTube, TikTok en de website van het bedrijf.

Zo heeft de voedselwaakhond McDonald’s betrapt op reclame voor Happy Meals op Instagram, met bekende kinderidolen als Trolls en My Little Pony. De klacht is onder meer gebaseerd op de ‘Monitor Kindermarketing’ van het ministerie van Volksgezondheid, waarbij McDonald’s als één van de opvallendste adverteerders naar voor komt. Een half jaar later is er eindelijk een uitspraak, al moest Foodwatch gedurende het proces de klacht beperken van 59 naar 8 reclame-uitingen.

Foodwatch Vs Mcdonalds 1

Elif Stepman, campagneleider van Foodwatch: “Populaire influencers maken via sociale media reclame voor junkfood van McDonald’s & co. Oók influencers die razend populair zijn bij kinderen.
Door het grijsgebied in de regelgeving kunnen ze dit blijven doen: de Stichting Reclamecode levert geen duidelijke regels en geen duidelijke uitspraak, maar één ding is wel duidelijk: kinderen worden overstelpt met junkfoodmarketing. Wij zijn niet de verliezers in deze zaak tegen McDonald’s, maar wel alle kinderen die nog steeds overstelpt worden met junkfood-
marketing.”

Foodwatch wil een einde aan de ontoereikende zelfregulering van de Reclame Code Commissie en voedingsindustrie, en roept op tot een totaalverbod op kindermarketing, tot 18 jaar, voor alle producten die buiten de Schijf van Vijf vallen./

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK