Protest tegen kindermarketing op ongezonde voedingsverpakkingen

downloadEr vindt op zeer grote schaal promotie van voedingsmiddelen plaats, speciaal gericht op kinderen. Kinderen zijn het doelwit van uitgekiende reclamecampagnes voor ongezonde producten, waar zij zich makkelijk door laten verleiden. De Alliantie ‘Stop kindermarketing ongezonde voeding’ wil kinderen beschermen tegen marketing van voedingsmiddelen die geen positief effect hebben op de gezondheid. De Alliantie vindt het onacceptabel dat de populariteit van een merk, kinderidool of tekenfilmfiguur commercieel wordt geëxploiteerd om kinderen te verleiden tot het eten en drinken van ongezonde voedingsmiddelen als frisdrank, chips, koekjes en ijs.

De Alliantie staat hier niet alleen in, de Consumentenbond en de Nederlandse Hartstichting strijden al jaren voor een stop op kindermarketing voor ongezonde producten gericht op kinderen. Het veranderen van kindermarketing op ongezonde voeding wordt ondanks beloftes slechts mondjesmaat door de levensmiddelenindustrie opgevolgd. Toch zijn er enkele recente successen te noemen. Op 14 juli heeft Stichting Ik Kies Bewust (IKB) een bericht uitgestuurd aan hun deelnemers met daarin de aankondiging alleen kindermarketing toe te laten op de verpakking van eten en drinken met het groene vinkje (de gezondere basisproducten met voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt). Kindermarketing op de verpakking van producten met het blauwe vinkje (de extra’s; producten die je niet te vaak moet eten) wordt niet langer toegestaan.

Kinderidolen_op_de_verpakking_verbieden_Whats_next_Kleuren_3Albert Heijn maakte 29 augustus bekend dat ongezondere producten van het eigen merk het zonder stripfiguren en kinderidolen moeten doen. PLUS zette in juli eenzelfde stap. De Alliantie roept supermarkten en de voedingsindustrie op het voorbeeld van Albert Heijn en PLUS te volgen. Tegelijkertijd maakt de ontwikkeling binnen de supermarkten duidelijk dat de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV) inmiddels achterhaald is. Binnen de RVV zijn alle vormen van kindermarketing op de verpakking en op de winkelvloer toegestaan, alsmede reclame voor producten zoals frisdrank, chips, koekjes en ijs. De Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding pleit daarom voor scherpere maatregelen om de kindermarketing van ongezonde voedingsmiddelen aan banden te leggen en kinderen écht te beschermen.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK