Nog steeds marketing met kinderhelden op snoepgoed

Kinderidolen als Spongebob, Dora, K3, Minions en zelfs Nijntje prijken nog steeds op tal van ongezonde voedselproducten zoals hagelslag, lolly’s en ijs. Dit blijkt uit een rondgang in de Nederlandse supermarkten door voedselwaakhond Foodwatch. Dat is opmerkelijk, want precies een jaar geleden zegde de FNLI, de branchevereniging van de Nederlandse voedingsindustrie aan toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn toe, zich in te zetten om kinderidolen van de verpakkingen van ongezonde producten te laten verdwijnen.

Bij Foodwatch schiet het niet nakomen van deze belofte in het verkeerde keelgat. De “voedselwaakhond” wil dat er nu actie wordt ondernomen, en is daarom een e-mailactie gestart. “De industrie heeft lang genoeg getreuzeld. Overgewicht en obesitas onder jongeren is een groeiend probleem. Bedrijven als Bolletje, Venz, Verkade en anderen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en kinderidolen zo snel mogelijk van de verpakkingen van ongezonde producten halen.”

Volgens Foodwatch is de industrie tijd aan het rekken en probeert zij zo haar verantwoordelijkheid te ontlopen. “Dit is het zoveelste voorbeeld van falende zelfregulering,” stelt Foodwatch. “Zelfs bedrijven die erkennen dat kinderidolen op gezonde producten een probleem zijn, komen nauwelijks in actie. Mooie beloftes doen is niet genoeg. Wat ons betreft heeft het nu lang genoeg geduurd.” Foodwatch is daarom op 7 december een e-mailactie gestart, om merken zelf op te roepen geen kinderidolen meer te plaatsen op de verpakkingen van ongezonde producten die niet in de Schijf van Vijf staan.
“Laat Nijntje worteltjes promoten in plaats van koekjes. Dat zou een stap in de goede richting zijn.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK