Europese wetenschappers: ‘Maak voedseletiket Nutri-Score verplicht’

Meer dan 250 Europese wetenschappers en medische instanties roepen de Europese Commissie op om het voedselkeuzelogo Nutri-Score verplicht te maken in de EU.

Deskundigen op het gebied van voeding en gezondheid waarschuwen tegen lobbypogingen van de voedselindustrie en een aantal EU-lidstaten om de verplichte etikettering van een nieuw voedselkeuzelogo op Europees niveau te verhinderen.

Foodwatch

Voedselwaakhond foodwatch verwelkomt het initiatief van de wetenschappers en instanties, want de consumentenorganisatie strijdt al jaren tegen door lobby van de industrie verwaterde voedselkeuzelogo’s. “De Nutri-Score ligt onder vuur. Fabrikanten van ongezonde voedingsmiddelen proberen uit alle macht het consumentvriendelijke voedselkeuzelogo te verhinderen. De Europese Commissie moet bewijzen dat ze de strijd tegen ongezonde voeding ernstig neemt en de Nutri-Score in heel Europa verplicht stellen.”

Na een intensieve campagne van foodwatch besloot de Nederlandse overheid de Nutri-Score in 2019 aan te wijzen als het voedselkeuzelogo voor de toekomst. Ook de regeringen van Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, en Luxemburg hebben inmiddels voor Nutri-Score gekozen. Tot nu toe blijft de etikettering vrijwillig, omdat een verplichting enkel op Europees niveau mogelijk is. 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK