Ingrediënten op etiket alcoholische dranken tegengehouden

Alcoholische dranken – vooral wijn, likeur en sterke drank – zijn qua ingrediënten en voedingswaarden moeilijk te doorgronden door consumenten. Sterker: ze staan nu helemaal niet op het etiket. Alleen het alcoholpercentage en eventueel aanwezige allergenen staan verplicht op de verpakking. Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat vreemd en heeft onderzocht hoe dit kan.

Foodwatch heeft onderzoek gepleegd in documenten tussen de EU en de alcoholindustrie. Hoewel Europa al 40 jaar probeert om voor alcoholproducten dezelfde regels in te stellen als voor vaste voedingsmiddelen, is dit door lobby en falende beloften van de industrie telkens vertraagd en uitgesteld.    

Recent heeft de Europese Commissie in hun Europe’s Beating Cancer Plan echter aangegeven dat het in de EU anders moet wat betreft alcoholetikettering. De Europese Commissie wil dat alcoholproducenten, ingrediënten en voedingswaarden uiterlijk 2023 verplicht op het etiket plaatsen.

Foodwatch Etiket Dranken

Foodwatch is blij dat de Europese Commissie nu voor heldere etikettering en tegen de lobby door de industrie in een duidelijk voorstel op tafel legt. Frank Lindner, campaigner bij Foodwatch: “Consumenten hebben het recht om te weten wat ze eten én drinken. Het is schandalig dat ze decennialang door lobby van de industrie van die informatie worden onthouden. Voedingswaarden en ingrediënten moeten ook gewoon bij alcoholische dranken duidelijk op het etiket zijn te vinden. Nu moeten we extra waakzaam zijn voor verwatering van het voorstel door de alcoholindustrie. Zij zullen er waarschijnlijk alles aan doen om het Europese Parlement en de regeringen die de uiteindelijke beslissen nemen te beïnvloeden.”

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK