Nutella Cups meest misleidende verpakkingsproduct

Nutella Cups is door de Nederlandse consument gekozen als meest misleidende verpakkingsproduct van 2020, en wint daarmee het Gouden Windei van voedselwaakhond Foodwatch. De verkiezing wordt door Foodwatch georganiseerd om aandacht te vragen voor misleidende verpakkingen. 

Nutella Cups past niet in een wereld waarin de roep en noodzaak om minder plastic te gebruiken steeds sterker wordt. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de gevaren voor en de belasting van plastic op het milieu. 33% van de tienduizend mensen die hebben meegedaan aan de publieksverkiezing heeft gestemd op de portieverpakking van het broodbeleg.

Csm Persbeeld Gouden Windei 2020 Foodwatch 1200px 94231f27cb

Campaigner Frank Lindner en het Gouden Windei met de beker bij Nutella/Ferrero in Breda

Op de verpakking van Nutella Cups staat niets over hoe de cups zijn geproduceerd of duurzaam zijn in te zamelen. Op de kartonnen verpakking waar de cups in zitten en op de portieverpakkingen zelf staat wel het zogeheten groene punt-logo. Het logo geeft niet aan dat Ferrero de verpakking van Nutella Cups maakt van gerecycled materiaal of de mono-verpakkingen zelf recyclet. Naast het niet-duurzame karakter van producent Ferrero is het bedrijf ook één van de grootste tegenstanders van het verplicht stellen van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Gezien het feit dat de hazelnootpasta 56,3 gram suiker per 100 gram product bevat, is dat niet verrassend.

Ferrero heeft aangegeven niet mee te willen werken aan de prijsuitreiking en wil het Gouden Windei niet in ontvangst nemen, omdat volgens de fabrikant de Nutella Cups niet misleidend zijn. De vele duizenden consumenten die op het winnende product hebben gestemd denken hier duidelijk anders over.

Bron: Foodwatch

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK