Consument kiest sapje als meest misleidende marketingproduct 2016

Healthy People Blauwe bosbes en framboos is gekozen tot het meest misleidende product van 2016 en wint daarmee het Gouden Windei van Foodwatch. 36% van de 24.000 mensen, die hebben meegedaan aan de publieksverkiezing voor het Gouden Windei 2016, kozen dit sapje als meest misleidend. Het sapje bestaat vooral uit twee vruchten, alleen niet degenen die je zou mogen verwachten. Het bestaat vooral uit goedkoop appel- en druivensap en bevat slechts 12% bosbes en 1% framboos. Daarnaast is het helemaal niet zo ‘Healthy’: het bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola. Daarmee wordt dit product als meest misleidende verpakking en reclame gezien van 2016.

we

we1Tweede in de Windei-verkiezing (26% van de stemmen) is Red Bull geworden. Dit drankje wordt met stoere sporters als wakeboarders, snowboarders en bikers gepromoot onder de jeugd als sportief drankje, terwijl kinderartsen juist bepleiten om het drankje, net zoals alcohol, achter een leeftijdslot te krijgen. Er zijn bovendien extra gezondheidsrisico’s bij gebruik tijdens het sporten. Optimel Griekse stijl drinkyoghurt, met honing walnoot smaak, is derde geworden. Dit fantasiedrankje bevat geen van de drie gesuggereerde ingrediënten: geen Griekse yoghurt, geen honing en geen walnoot.

we4De zevende Gouden Windei verkiezing trok net als voorafgaande jaren veel consumenten. Bij elkaar stemden 24.000 mensen op een van de zeven genomineerden, bijna twee keer zoveel als vorig jaar. De uitslag is maandag 28 november bij AVROTROS Radar bekend gemaakt. Jumbo heeft gedurende de verkiezing beloofd het gehalte volkorenmeel in haar genomineerde product Volkoren knäckebröd te verhogen van 41% naar 59%.

“Het hele jaar word je als consument uitgelachen en voor de gek gehouden door handige marketeers van voedingsbedrijven. In de verkiezing om het Gouden Windei kan de consument zelf lachen om de doorgeprikte marketingonzin van de genomineerden”, aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij Foodwatch. “We kampen met een serieus eetprobleem; zo is 43% van de Nederlanders te dik. Maar een bewuste en verantwoorde keuze in de supermarkt wordt ondermijnd door de misleidende informatie die voedselfabrikanten ons voorschotelen. De overheid zou moeten ingrijpen, maar die geeft de marketing van fabrikanten voorrang boven eerlijke voedingsinformatie voor consumenten. Zo weigert de NVWA zelfs expliciet meldingen over misleidende verpakkingen in behandeling te nemen.”

we5 we3 we2

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor het najaar van 2021 staan gereed. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK