Per 3 juli 2021 verbod op wegwerpplastic

Producenten, verpakkingsbedrijven en drukkerijen hebben tot 3 juli 2021 de tijd om milieuvriendelijke alternatieven toe te gaan passen, om de ‘plastic soep’ drastisch te reduceren.

De maatregelen zijn een onderdeel van Europese wetgeving, waaraan ook Nederland moet voldoen in het kader van de klimaatdoelen van Parijs. Het gaat met name om plastic, welke door consumenten buiten worden weggegooid, zoals chipszakken, bekers, flesjes en koek- en snoepverpak-kingen. Er is nog geen direct verbod op industriële plastic verpakkingen.

Niet alle plastic verpakkingen vallen onder de nieuwe regels

Maatregelen

  • Vanaf 2021 moeten lidstaten zorgen voor minder gebruik van plastic on-the-go verpakkingen, zoals drinkbekers en voedselcontainers.
  • Vanaf 2021 komt er een verbod op bepaalde plastic wegwerp-producten, zoals: plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes en rietjes.
  • Doppen en deksels moeten vanaf 2024 vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Zo worden ze automatisch ingeleverd voor recycling.
  • Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. In 2030 moet dit minstens 30% zijn
  • Er komt een voorschrift op hygiëneproducten, tabaksproducten en drinkbekers. Hierop staat bij welk afval dit hoort. Ook staat er informatie op over de kunststoffen in het product en welke gevolgen dit heeft voor het milieu.
  • Producenten worden verantwoordelijk voor (zwerf)afval van een aantal van hun producten. Producenten moeten zorgen voor de inzameling, het vervoer en de verwerking van die plastic producten en voor bewustwording van de consument.
  • In 2025 moet minimaal 77% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter worden ingezameld. In 2029 moet dit minimaal 90% zijn.
  • De overheid gaat consumenten informatie geven over herbruikbare alternatieven voor deze plastic producten, over mogelijkheden voor goed afvalbeheer en de gevolgen van plastic afval voor het milieu.

In Nederland werden in 2016 gratis plastic tasjes al verboden, daarna daalde het aantal plastic tassen in zwerfafval drastisch.

Bron: NOS

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK