Veel discussie over Tros onderzoek naar reclamefolders

Het onderzoek dat Tros Radar hield over ongewenste reclamefolders, houdt de gemoederen in de grafische industrie behoorlijk bezig. De vragenlijst over folders stond open tussen 4 en 12 januari 2018. In totaal deden 38.569 mensen mee, allen lid van het Radar Testpanel. De resultaten van het onderzoek publiceerde Tros tijdens haar uitzendingen en online.

Tros beweert, dat invoering van de Ja-ja sticker miljoenenschade voor de industrie zou opleveren, en dat er alleen al in Amsterdam 1,8 miljoen kilo papier wordt bespaard.

Conclusies.
Een nee-sticker op je brievenbus (‘géén ongeadresseerd reclamedrukwerk’) is geen garantie dat je daadwerkelijk geen reclame ontvangt. Een kwart van de panelleden ontvangt de ongeadresseerde reclame die de sticker juist tegen moet houden. Maar liefst 53 procent ontvangt post ‘aan de bewoners van dit pand’ – dat is dus zonder je adres, wat volgens de Stichting Reclame Code net zo goed onder ongeadresseerde post valt.

47 procent van de mensen met een nee-sticker ontvangt post ‘aan de bewoners van’ in combinatie met het adres. Dit valt allemaal onder geadresseerd reclamedrukwerk, en mag dus ondanks die nee-sticker gewoon in je brievenbus worden gestopt.

Met name over geadresseerde post aan de bewoner van het pand. Daar zijn de geleerden het niet over eens.

Interessant is het dat er ook veel mensen klagen, omdat ze de reclamepost niet krijgen.

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK