Veel consumenten ergeren zich aan geadresseerde reclamepost

Consumenten ergeren zich aan de geadresseerde reclamepost van bijvoorbeeld de Nationale Postcode Loterij. Bij iedereen ligt hij wel eens op de mat: een envelop van de Nationale Postcode Loterij gericht ‘aan de bewoners van dit adres’.

Nationale Postcode LoterijEnorm storend en slecht voor het milieu omdat de brief vaak direct bij het oud papier belandt, zegt de Consumentenbond, die afzenders oproept er direct mee te stoppen.

De belangenbehartiger van consumenten vroeg 12.000 mensen naar hun ervaringen met geadresseerde reclamepost. Daaruit bleek dat de Nationale Postcode Loterij veruit de meeste hinderlijke reclame stuurt. Maar liefst 79 procent van de ondervraagden kreeg in het afgelopen half jaar post van dit bedrijf. Goede doelen volgen daarna: 77,2 procent van de ondervraagden zegt daar in het afgelopen half jaar post van te hebben ontvangen.

Zinloos en milieuonvriendelijk

Consumenten storen zich vooral aan de zinloosheid en de milieuonvriendelijkheid van de post. Ook zorgt het omzeilen van de Nee-Nee stickers en de Nee-Ja stickers voor veel irritatie. Post gericht ‘aan de bewoners van’ wordt namelijk niet gezien als ongeadresseerd reclamedrukwerk.

“De resultaten liegen er niet om, consumenten zijn niet gediend van die enorme stroom aan geadresseerde reclamepost”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. “Dat signaal kunnen en mogen bedrijven niet negeren. Dus stop met het omzeilen van de stickers op de brievenbus en zoek een klant- en milieuvriendelijker alternatief.”

Renee Oudenaarden, woordvoerder van de Nationale Postcode Loterij, laat in een schriftelijke reactie weten dat ze het vervelend vindt dat sommige mensen hun post niet op prijs stellen. “We willen mensen benaderen die voor een aanbod van één van onze loterijen openstaan.”

Aangeven bij Postfilter.nl

postfilteerMensen die niet reageren op de brieven van de Loterij ontvangen daarom ook minder snel herhaaloproepen, aldus Oudenaarden. “Daarnaast moedigen we mensen aan die geen post van ons willen ontvangen dat aan te geven bij Postfilter.nl.” Via deze website kunnen mensen zich uitschrijven voor ongevraagd geadresseerd reclamedrukwerk.

Volgens de woordvoerder kijkt de Postcode Loterij ook naar andere manieren om hun boodschap te brengen, maar blijft fysieke post een belangrijk kanaal om leden te werven. Hoeveel brieven de Postcode Loterij jaarlijks stuurt wil ze niet zeggen.

Bron: RTL-Z

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK