Uitgevers geven BTW voordeel digitale media niet aan klant

RTL Nieuws zegt op basis van een rapport van het Ministerie van Financiën dat uitgevers de BTW verlaging voor digitale publicaties niet ’teruggeven’ aan hun klanten.

De daling van het BTW tarief van 21% naar 9% zou de consumentenprijs van digitale media met pakweg 10% hebben moeten verlagen. Na een korte periode van deels lagere prijzen, blijkt uit onderzoek dat de consumentenprijzen voor digitale media op vrijwel hetzelfde niveau liggen als voor de BTW verandering. Dat blijkt uit onderzoekscijfers van het Ministerie.

David Huijzer van InCT begrijpt de houding van de uitgevers wel. Voorheen was vrijwel alles rondom online gratis. Inmiddels zijn de kosten voor digitaal ook flink gestegen en uitgevers willen digitaal steeds beter ten gelde maken. De prijs verhogen is natuurlijk minder gewenst, dus houden de uitgevers dezelfde prijs aan incl. BTW, en verhogen als het ware de prijs ex. BTW.

Uit het bericht van INCT: “Het is natuurlijk niet wat de politiek voor ogen had toen tot de btw-verlaging werd besloten. Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 hebben daarom eind vorig jaar aan toenmalig staatssecretaris Menno Snel gevraagd om in de gaten te houden of de btw-verlaging wel echt tot lagere prijzen zou leiden. Nu dat niet het geval is, zijn ze ‘niet blij’.”

Bron: INCT

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK