Totale omzet drukwerk omlaag, maar export groeit

De totale omzet van drukwerk in ons land daalde de afgelopen jaren gestaag. Was de Nederlandse grafische industrie in 2010 nog goed voor een totale omzet van ruim 4,6 miljard euro, vorig jaar bedroeg die totale omzet van drukwerk in ons land ruim 3,5 miljard euro.
Daarbij komt dat de prijzen van papier en karton sinds 2010 zo’n 5% zijn gegroeid en de drukwerkprijzen gemiddeld 10% zijn afgenomen. Dat betekent dat de marges voor drukkerijen aanzienlijk kleiner zijn geworden.
Positief is wel dat de export van drukwerk vanuit Nederland flink is gegroeid. Hoewel de 1,6 miljard euro aan export van vorig jaar iets minder is dan in het topjaar 2016, is dit veel meer dan de 0,9 miljard euro in 2010. Landen binnen de EU zijn uiteraard de grootste afnemers in het buitenland.
Dit blijkt uit het rapport Grafimedia in cijfers 2018 van het A&O Fonds Grafimediabranche, dat zich baseert op cijfers van het CBS.
Bron: GOC/Grafimedia in cijfers

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK