Signproducenten buigen zich over duurzaamheid

Het vraagstuk van de de duurzaamheid van zelfklevende folies is gecompliceerd. Dat vinden de deelnemers aan het Innovatie Platform van Fespa Nederland. Samen met experts uit de industrie en distributie werden pvc-vrije en -houdende folies nader bekeken.

Fc Utrecht Buitenreclame

‘Een objectieve kijk op pvc en zelfklevende folies’ luidde het thema van een bijeenkomst van het Fespa Nederland Innovatie Platform, dat 15 februari plaatsvond. Actueel, omdat de vraag vanuit de markt naar pvc-vrije media toeneemt.

Of het nu folies zijn met of zonder pvc, het creëren van een schone, gecontroleerde stroom voor recycling is de grote uitdaging voor de toekomst, zo werd gezamenlijk geconcludeerd. Naast de logistiek is de herverwerking van folie met lijm een harde noot die nog moet worden gekraakt.

Niet eenvoudig, gebrek aan eenduidigheid

Het definiëren van het begrip ‘duurzaamheid’ in relatie tot zelfklevende folies blijkt niet eenvoudig, omdat het een samengesteld product is en additieven een hoofdrol spelen. Gebrek aan objectieve en eenduidige criteria vertroebelt de discussie en zeker de publieke opinie. Alternatieven dienen zich aan, maar voorlopig blijven we in de print- en signindustrie nog wel even ‘worstelen’ met pvc, zo werd duidelijk.

De oproep is, om bij bij kortstondige toepassingen pvc-vrije media in te zetten. Er zijn producten beschikbaar die net zo goed zijn en minder energie kosten om ze te maken. Leg de grens bij een gebruiksduur van twaalf maanden.

Bron: Signplus en Fespa

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK