Recorddaling gedrukte landelijke kranten

krantenoplagenLezen we in 2020 nog elke dag een papieren krant? – dat vraagt krantenkenner Piet Bakker (te volgen op Twitter via @PietBakker) zich af in zijn artikel op journalismlab. Uit de recent gepubliceerde HOI-cijfers blijkt dat de betaalde gedrukte oplages bij landelijke kranten in 2014 met 6% is gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Een diepterecord, in de toch al jaarlijks dalende oplagecijfers sinds 2000. De grote vier (De Telegraaf, AD, Volkskrant en NRC) hebben hun oplages in 15 jaar tijd zien krimpen met resp. 42%, 53%, 31% en 39%. Bakker rekent voor dat als de jaarlijkse daling (-6%) doorzet, de totale krantenoplage in 2019 minder dan 2 miljoen zal zijn.
De digitale oplages van de landelijke kranten stijgen daarentegen gestaag met Volkskrant als absolute uitschieter. Volgens mediakenner Bakker is het vergelijken van ‘papier’ en ‘digitaal’ appels met peren vergelijken, aangezien het om verschillende producten, tegen verschillende prijzen voor verschillende doelgroepen gaat.
Bron: journalismlab.nl

Lees ook:


 

 

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK