Minder gedrukte kranten, meer digitale abo’s

Landelijke kranten De Telegraaf. ANP KOEN VAN WEELDe grote Nederlandse kranten hebben de papieren oplage vorig kwartaal verder zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. De digitale verkoop nam toe, zo blijkt uit de cijfers over het vierde kwartaal van 2014 die onderzoeksinstituut HOI gisteren heeft gepubliceerd.
De betaalde papieren oplage van De Telegraaf zakte met ruim 2.000 exemplaren naar 460.505 kranten. De digitale verspreiding van de krant verdubbelde echter bijna, tot 135.360. Bij het AD zakte de betaalde oplage met 6% naar 342.691 exemplaren. Het aantal digitale abonnees groeide hier met 6.000 naar 30.031.
De Volkskrant wist de digitale oplage met 38% op te krikken naar bijna 65.000 stuks. De verkoop van de papieren krant slonk met 3%, tot circa 221.000 stuks. Bij NRC Handelsblad ging die verkoop met 12% omlaag, naar 152.400. Digitaal werd een groei van 15% geboekt.

De printoplage van zowel de Nederlandse landelijke kranten als de regionale kranten zijn volgens Journalismlab.nl in 2014 met gemiddeld 6% gedaald. Media-kenner Piet Bakker laat op deze site een gedetailleerde analyse zien van de ontwikkelingen van de papieren en digitale oplages van landelijke kranten in het vorige jaar.

Bronnen: ANP/Journalismlab

Lees ook:

 


 

 

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK