Oplage gedrukte kranten daalt verder

Landelijke kranten De Telegraaf. ANP KOEN VAN WEELDe grote Nederlandse kranten hebben vorig jaar weer aanzienlijk minder gedrukte exemplaren verspreid dan een jaar eerder. Digitaal groeide de verkoop van de dagbladen wel, maakte onderzoeksinstituut HOI dinsdag bekend.
Bij De Telegraaf zakte de betaalde gedrukte oplage met ruim 4 procent naar 455.927. Het aantal gedrukte exemplaren van AD ging met 6 procent omlaag, van de Volkskrant werden 5 procent minder papieren kranten verkocht. Van NRC en dochter NRC.next waren geen cijfers beschikbaar.
Digitaal werd wel een flinke groei geboekt. Zo bracht De Telegraaf 98.000 kranten via internet aan de man, tegen ruim 46.000 in 2013. AD en de Volkskrant boekten hier plussen van circa 20 procent.
In 2014 is het gratis dagblad Spits opgegaan in Metro. Daardoor daalde de oplage van gratis dagbladen met 4,1 procent, maar Metro had wel een hogere oplage dan het jaar ervoor: 387.404 naar 388.002.

Bron: ANP/Adformatie

Lees ook: Minder gedrukte kranten, meer digitale abo’s


 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK