Krant: gedrukte oplage daalt, digitaal groeit

De betaalde gedrukte oplage van landelijke dagbladen is in het derde kwartaal van 2013 opnieuw gedaald, zo blijkt uit de meest recente HOI-cijfers. De betaalde verspreiding van Nederlands’ grootste krant, De Telegraaf,  daalde met 9,5% ten opzichte van het jaar daarvoor naar 488.902 exemplaren. Het Algemeen Dagblad (AD) kromp met ruim 4 procent naar 365.912 exemplaren.
Alleen het Financieele Dagblad (FD) zag de gedrukte oplage licht stijgen, tot 48.353 exemplaren. Maar waar het FD vooral goed scoorde is de groei van het digitale aanbod.  Het aantal betaalde digitale edities vervijfvoudigde naar tot 58.849. Naast het FD, waren ook de Volkskrant en NRC online succesvol. Bij de Volkskrant bleef de  gedrukte oplage gelijk, maar groeide de verkoop van digitale edities met bijna 25%. NRC verspreidde minder papieren kranten, maar ook NRC Handelsblad en Next zagen de digitale verkoop toenemen.
Dezelfde trend zet zich door bij regionale kranten. Zowel de Leeuwarder Courant als het het Dagblad van het Noorden (beide NDC Mediagroep) zien de gedrukte oplage dalen en een groei van digitale abonnementen. (Bron: ANP)

tablet

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK