Radiocampagne: radiomedium raakt

De Nederlandse radiostations, verenigd in het Radio Advies Bureau (RAB), zijn een nieuwe radiocampagne gestart ter promotie van het eigen reclamemedium. De campagne heeft als doel adverteerders te overtuigen van de kracht van radio om doelgroepen emotioneel te raken.

RAB wil de gedachte over radio als reclamemedium verbreden van een medium dat ‘alleen’ mensen tot gedrag aanzet naar een medium dat ook ingezet kan worden om de kennis en houding van mensen te beïnvloeden. Radio is dus niet enkel een actiematig medium, maar is juist ook zeer geschikt om merken mee te bouwen. De adverteerder moet anno 2017 steeds harder werken om aandacht van consumenten te verdienen. Op radio, als grootste medium overdag, krijgen merkenbouwers een luisterend oor: radio geeft ruimte om een verhaal te vertellen en luisteraars zijn op een natuurlijke wijze ontvankelijk voor beleving en verhalen. Merken maken nog onvoldoende gebruik van deze kracht van radio.

Ontdek de kracht van radio
De radiocampagne bestaat uit een reeks van vier radiocommercials waarvan ‘Alles achterlaten’ de eerste is die eind 2017 werd uitgezonden. De luisteraar werd meegenomen in een verhaal dat van een alledaagse situatie, een forens in de spits, verandert in een heerlijk voorstelbaar gevoel, een man die maar één keer leeft. Dat is wat goede radioreclame kan doen. Radioadverteerders en hun adviseurs worden doorverwezen naar de website ‘radioraakt.nl’. Dit is een ‘etalage’-website om te inspireren en goede radioreclame in de schijnwerpers te zetten.
Liedewij Hentenaar, directeur RAB: ”We zijn zeer trots op de nieuwe campagne. Dit helpt in onze missie om meer adverteerders meer te laten bereiken bij de luisteraar, en zo de luisteraars aan te haken bij hun verhaal. Een oproep aan alle reclamemakers om radio in te zetten zoals het bedoeld is en de luisteraar te trakteren op een goed gevoel in plaats van de luisteraar ‘een opdracht te geven’ en daarmee disruptief te zijn in hun luisterplezier. We helpen adverteerders om de kracht van radio verder te ontdekken en goed te gebruiken.”

Vier versies commercial, passend per radiozender
De campagne is vanaf eind januari 2018 doorgezet met een uitbreiding van versies van de radiocommercial. De radiozenders kiezen zelf welke versie(s) zij uitzenden op basis van het profiel van hun doelgroep. De campagne heeft als doel adverteerders te inspireren om actief en creatief gebruik te maken van het mediumtype radio, om hun doelgroep(en) emotioneel te raken.
De radiocampagne bestaat uit een reeks van vier radiocommercials: Alles achterlaten, Française, Wereldreiziger en Acces Denied. De luisteraar wordt meegenomen in een beleving en transformeert tijdens het horen van de radiocommercial van een gewone alledaagse situatie naar een droom. Dat is wat goede radioreclame kan doen. De radiocommercials zijn te beluisteren via rab.fm.

 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK