Helft Nederlanders raakt foto’s kwijt

animated-gif-fotobolEen meerderheid van de Nederlanders rekent foto’s van bijzondere momenten als meest kostbare bezit, waardevoller dan hun auto, computer of sieraden. Toch raakt de helft weleens digitale foto’s kwijt omdat er geen back-up of afdrukken van gemaakt waren. De meest voorkomende redenen voor het verliezen van digitale foto’s zijn een kapotte, verloren of gestolen laptop/computer (25%) of mobiele telefoon (23%). Dit blijkt uit onderzoek van Albelli.

Van degene die foto’s zijn kwijtgeraakt, geeft ruim een kwart (27%) aan dat ze tot tien jaar aan digitale foto’s verloren zijn. Hiertoe behoren foto’s van vakanties (57%), familiefoto’s (32%), foto’s van kinderen (27%) en zelfs het verlies van foto’s van bruiloften (4%). Nederlanders jonger dan 30 jaar blijken ‘de generatie van verloren foto’s’ te zijn; bijna driekwart van hen is weleens foto’s kwijtgeraakt. Toch vindt meer dan een derde van deze generatie het maken van een back-up onnodig (35%). Het lijkt dus alsof zij wat minder voorzichtig met hun foto’s omgaan.
Dankzij het groeiend aantal smartphonegebruikers en de populariteit van sociale media waarin het delen van foto’s centraal staat, worden er in Nederland steeds meer foto’s genomen. Uit eerder onderzoek van Albelli blijkt dat Nederlanders gemiddeld 52 foto’s per maand maken met hun smartphone, jongeren onder de 30 zelfs 87.

Toch gaan Nederlanders onzorgvuldig om met digitale foto’s; 29% van de Nederlanders maakt slechts één keer per jaar of heel onregelmatig een back-up van hun dierbare plaatjes en 12% heeft dit zelfs nog nooit gedaan. Daarnaast is het voor één op de vijf ook nog eens minimaal vijf jaar geleden dat ze foto’s hebben laten afdrukken.

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt afgedrukte foto’s veel specialer dan digitale foto’s, maar toch geeft 78% aan dat ze weinig afdrukken van recente foto’s hebben. Men heeft vooral veel afdrukken van foto’s uit hun jeugd (62%).

Ruim 47% van de respondenten geeft aan dat zij meer foto’s zouden willen afdrukken; dit zijn vooral de vrouwen (54% tegenover 41%). Het merendeel zou dit willen doen om ze in huis op te hangen (54%), gevolgd door het plakken in een fotoalbum (43%) of om cadeau te doen (40%). Bijna een kwart drukt foto’s af zodat er tastbare herinnering zijn voor het nageslacht.

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Panelwizard, 1.059 respondenten, juni 2016

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK